Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Přestavba člunu, výběr pohonu - pomoc
Re: Přestavba člunu, výběr pohonu - pomoc
Ještě ty šrouby a hřídele mají každý jiný závit? Tedy jeden pravý a druhý levý? Běžně prodávané šrouby mají vždy pravý závit. To je na tu tvoji poznámku o levé matici.
Ahoj. Tou vůli jsem myslel podélnou. Jako že hřídel se vysouvá ven a dovnitř. Ne vůle v průměru
...
Původní motory jsou na 7,2V nemůžu do nich cpát 12V. Omezením výkonu regulátoru nesnižuju napětí na výstupu, ale pouze frekvenci, jakou je výstup spínán. Pořád tam teče plné napětí, co je na baterii, jen v pulsech. Proto motory tak pískají...
Ano, mám dva protiběžné šrouby s opačným závitem. To se prý tak dělá, když jsou dva vedle sebe
Původní motory jsou na 7,2V nemůžu do nich cpát 12V. Omezením výkonu regulátoru nesnižuju napětí na výstupu, ale pouze frekvenci, jakou je výstup spínán. Pořád tam teče plné napětí, co je na baterii, jen v pulsech. Proto motory tak pískají...
Ano, mám dva protiběžné šrouby s opačným závitem. To se prý tak dělá, když jsou dva vedle sebe
Lakování dokončeno
Použita bílá na vše a pak oranžová a černá na části.
Ještě na to přijde hromada nápisů a nějaký finiš, ale už to vypadá podle představ
Ještě na to přijde hromada nápisů a nějaký finiš, ale už to vypadá podle představ
Ahoj,
asi si nic nepochopil. Samozřejmě jsem myslel podélnou vůli! Hlavně ti tam píši o naší vůli hřídele a doporučuji ti stavěcí kroužek.
Nemáš pravdu, s tím, že je běžné mít na šroubech pravý a levý závit. Možná to tady na těch levných lodích číňané zavedli, ale za 45 let soutěžního ježdění mi prošlo rukama tolik šroubů od Graupnera, Octury, Robbe, Charliera, Kricka, Raboeschu, TP power... a šrouby vždy měly pravý závit, ať byly pravé či levé!
https://mifteam.rajce.idnes.cz/Nase_hobby/1434687714
K tomu nastavení motorů, také jsme používali do rychlíků 400/4,8V na akku 7,2V. S vodní chlazením to fungovalo.
Nevím jaké máš regulátory a co za Rc vysílač. Ale já jsem schopen na obojím snížit výkon motoru až na cca 20% jak na jízdu vpřed, tak vzad. Samozřejmě pro soutěžní rychlíky na jízdu jen vpřed.
asi si nic nepochopil. Samozřejmě jsem myslel podélnou vůli! Hlavně ti tam píši o naší vůli hřídele a doporučuji ti stavěcí kroužek.
Nemáš pravdu, s tím, že je běžné mít na šroubech pravý a levý závit. Možná to tady na těch levných lodích číňané zavedli, ale za 45 let soutěžního ježdění mi prošlo rukama tolik šroubů od Graupnera, Octury, Robbe, Charliera, Kricka, Raboeschu, TP power... a šrouby vždy měly pravý závit, ať byly pravé či levé!
https://mifteam.rajce.idnes.cz/Nase_hobby/1434687714
K tomu nastavení motorů, také jsme používali do rychlíků 400/4,8V na akku 7,2V. S vodní chlazením to fungovalo.
Nevím jaké máš regulátory a co za Rc vysílač. Ale já jsem schopen na obojím snížit výkon motoru až na cca 20% jak na jízdu vpřed, tak vzad. Samozřejmě pro soutěžní rychlíky na jízdu jen vpřed.
Ale pochopil, podélná vůle - vymezit na minimum
S těmi opačnými závity netvrdím, že mám pravdu, ale protiběžné šrouby se dávají běžně, ne? Tak potom je potřeba ta pojistná matka, abych je neztratil, to samozřejmě chápu.
... Číňani si to udělali podle svého, aby loď neztrácela šrouby...
Regulátory mám univerzální, zvládnou NIMH nebo Li-Pol až do 12V. On je třeba takový motor Mig 400 7,2V stavěn s rezervou až do cca 9V (dle specifikace výrobce). Ale 12V bych do něj opravdu nepouštěl, právě proto se dělá MIG 400 12V (3Li). Chápu, že máš dlouholeté zkušenosti a když tam dáš chlazení, tak se to stíhá uchladit, i když do něj pustíš víc, než je zdrávo...
... Ale já se budu držet výrobních údajů.
Vysílač a elektroniku mám od FrSky, takže vím, jak snížit výkon z regulátoru třeba na 20% (při plném plynu), ale z toho regulátoru pořád teče plné napětí (pulsně)..... Možná kdysi nějaké regulátory opravdu měli na výstupu proměnné napětí, takže při snížení výkonu na 50% šlo do motoru poloviční napětí ..... ale to se už dnes nedělá...
Jsem sice lodní panic, ale s RC už nějaké zkušenosti mám (auta, letadla).
S těmi opačnými závity netvrdím, že mám pravdu, ale protiběžné šrouby se dávají běžně, ne? Tak potom je potřeba ta pojistná matka, abych je neztratil, to samozřejmě chápu.
Regulátory mám univerzální, zvládnou NIMH nebo Li-Pol až do 12V. On je třeba takový motor Mig 400 7,2V stavěn s rezervou až do cca 9V (dle specifikace výrobce). Ale 12V bych do něj opravdu nepouštěl, právě proto se dělá MIG 400 12V (3Li). Chápu, že máš dlouholeté zkušenosti a když tam dáš chlazení, tak se to stíhá uchladit, i když do něj pustíš víc, než je zdrávo...
Vysílač a elektroniku mám od FrSky, takže vím, jak snížit výkon z regulátoru třeba na 20% (při plném plynu), ale z toho regulátoru pořád teče plné napětí (pulsně)..... Možná kdysi nějaké regulátory opravdu měli na výstupu proměnné napětí, takže při snížení výkonu na 50% šlo do motoru poloviční napětí ..... ale to se už dnes nedělá...
Jsem sice lodní panic, ale s RC už nějaké zkušenosti mám (auta, letadla).
ale můžeš...Jimi píše: pon črc 04, 2022 14:39
a) frekvence je obvykle konstantní. je málo regulátorů které si oměří indukčnost motoru a té přizpůsobí frekvenci.
b) regulace se děje změnou šířky impulsu vůči periodě, tzv. plnění.... kdybys měnil jen frekvenci při konstantním plnění, nezmění se nic.
c) díky změně šířky impulsů pouštěných na indukčnost motoru se tato na indukčnosti vyfiltruje na ekvivalentní napětí odpovídající plnění. Takže výsledek pro změnu plnění 0-100procent odpovídá výstupnímu napětí 0-spínané napětí, v Tvém případě 0-12V
promiň, ale máš v tom chaos...Jimi píše: pon črc 04, 2022 19:54 Možná kdysi nějaké regulátory opravdu měli na výstupu proměnné napětí, takže při snížení výkonu na 50% šlo do motoru poloviční napětí ..... ale to se už dnes nedělá...
Jsem sice lodní panic, ale s RC už nějaké zkušenosti mám (auta, letadla).![]()
Máš pravdu, trochu v tom tápu a hledal jsem na internetu, jak to vlastně funguje a zřejmě to nepochopil úplně správně
Samotný vysoký napětí tomu motoru vadit nebude, ať je na něm napsaný cokoliv
Vadí vysokej proud, kterej tím vyššim napětím jde snadno dosáhnout
Takže bych se toho nebál, klidně používal původní motory a kontroloval teplotu, nebo nejlíp změřit, kolik ampér při té jízdě žerou a podle toho to stáhnul na vysílači.
Jinak dle polohy šroubů ta loď podle mě nikdy nebude couvat a když jo, tak neřiditelně a hodně pomalu. Ty šrouby vypadaj spíš poloponořeně, takže i to cákání při jízdě dopředu je v pořádku.
To malý kormidýlko bych dal do pryč a vůbec se nesnažil ho ovládat, ta účinnost bude nula nula nic. Udělal bych dvě kormidla za šrouby.
Jinak ty barvičky vypadaj super, fakt elegantní a hezký
Jinak dle polohy šroubů ta loď podle mě nikdy nebude couvat a když jo, tak neřiditelně a hodně pomalu. Ty šrouby vypadaj spíš poloponořeně, takže i to cákání při jízdě dopředu je v pořádku.
To malý kormidýlko bych dal do pryč a vůbec se nesnažil ho ovládat, ta účinnost bude nula nula nic. Udělal bych dvě kormidla za šrouby.
Jinak ty barvičky vypadaj super, fakt elegantní a hezký
Ahoj a díky za další podněty.
Já ty motory na 12V mám už stejně objednané, za 150,-/ks je to za pakatel...
Kormidlo a jeho ovládání už jsem upgradoval a byl to i vyzkoušet. Má teď větší plochu a je to hlavně bez vůlí
... Na otáčení na místě to není, ale dělá to krásné dlouhé oblouky
(rychlostní mód) .... Samozřejmě mám i manévrovací mód, kdy se ke kormidlu spouští i jeden z motorů, to se pak otočí na cca 50cm. ...
Upgrade na dvě kormidla, nebo spíše úplná přestavba pohonu bude později, až si s tímto vyhraju dosyta

Já ty motory na 12V mám už stejně objednané, za 150,-/ks je to za pakatel...
Kormidlo a jeho ovládání už jsem upgradoval a byl to i vyzkoušet. Má teď větší plochu a je to hlavně bez vůlí
Upgrade na dvě kormidla, nebo spíše úplná přestavba pohonu bude později, až si s tímto vyhraju dosyta
Když koukám na fotku toho kormidla, tak bych nevěřil, že může fungovat
Ale je fakt, že jak máš ty dva motory, tak na nějaký pomalý manévrování si můžeš pomoct tím jedním motorem a na to rychlý ježdění to asi stači. Sem pak hoď video, jak to jezdí 
anoJimi píše: úte črc 05, 2022 06:46 Ale ten puls má pořád stejnou sílu (plné napětí) a mění se jen jeho délka (čas, po který je aktivní) ... Je to tak?
multimetrem naměříš akorát kulové... osciloskopem bys to viděl lípJimi píše: úte črc 05, 2022 06:46 ..... Jakým způsobem si to přebere cívka v motoru už jsem neměl sílu zkoumatNezkoušel jsem ani měřit výstup (multimetrem) kolik z něj leze...
na pochopení potřebuješ znát pojmy jako je indukčnost, impedance obvodu, nulová dioda, chování obvodu s indukčností na impuls atd....
Věř tomu, že to tak je a užívej si modelařiny. Pro běžného uživatele je to zbytečné. Pokud bys chtěl stavět regly, můžem dát řeč.
SH píše: úte črc 05, 2022 18:04 pojmy jako je indukčnost, impedance obvodu, nulová dioda, chování obvodu s indukčností na impuls atd....
Pořád mně trápí vibrace levého motoru, tak jsem to rozebral a zjistil, že hřídel je trochu ohnutá. I když to jde tvarovat (materiál bláto), tak se mi nedaří to dát do roviny. Hledám tedy náhradu 120mm délka, 3mm průměr hřídele, m3 závit pravý i levý. Délku si upravit zvládnu, ale levý závit asi nikdo nedělá :/ :/ :/ ... Leda bych vyměnil i šrouby 
Je ten závit opravdu levý?
Vůbec bych se s tím neprděl, ocel nebo mosaz tyčka, závitovým očkem vyříznout závit, takhle vyměnit obě hřídele a rovnou k tomu sehnat šrouby. Stačí nějaké plasťáky.
Asi by k tomu stejně došlo...
Vůbec bych se s tím neprděl, ocel nebo mosaz tyčka, závitovým očkem vyříznout závit, takhle vyměnit obě hřídele a rovnou k tomu sehnat šrouby. Stačí nějaké plasťáky.
Asi by k tomu stejně došlo...
Každý šroub tam natáčím jiným směrem, takže tam jsou jistě protichůdné závity
Závit si samozřejmě udělat umím, jen nevěřím tomu, že někde v OBI seženu rovnou tyčku
Taky je možné, že je to jedno ložisko už vymleté od křivé hřídele. Takže se raději podívám po už hotové sadě hřídelí. Ono to točí 20t otáček, takže to musí být už docela přesné... 
Co třeba toto od MP Jet? Jen nerozumím tomu popisu, zda je to OK
https://mpjet.com/shop/cs/hridele-stand ... 55-mm.html
Závit si samozřejmě udělat umím, jen nevěřím tomu, že někde v OBI seženu rovnou tyčku
Co třeba toto od MP Jet? Jen nerozumím tomu popisu, zda je to OK
Naposledy upravil(a) Jimi dne pát črc 08, 2022 22:18, celkem upraveno 1 x.
V modeláři se dají rovné sehnat, ale musíš ho mít za rohem. Ne si nechat poslat poštou, to by ti udělali i gordický uzel. MPJet prodává pouzdra i hřídele. Koukni na jejich e-shop, mají toho víc než běžný modělář prodává.
Co třeba toto od MP Jet? Jen nerozumím tomu popisu, zda je to OK, a taky tam neuvádí maximální otáčky.. A předpokládám, že to půjde celé zkrátit? ... Potřebuju ale vnější průměr 5mm kvůli kozlíku...
Koukáš na špatnej web. Parametry dílů najdeš zde https://www.mpjet.com/news/index.php/cs ... e-standard
Jen dej bacha na takovou blbost - změř si délku pouzdra a délku hřídele. Možná budeš muset zkombinovat standard pouzdro s hřídelí a extra hřídel (kvůli délce). Taky je možnost jim napsat email a myslím, že by mohli udat samostatně pouzdro a samostatně hřídel.
Další možnost je hřídel typu "compact" pro motory velikosti 400 - to by odpadla nutnost flexi spojky.
Jen dej bacha na takovou blbost - změř si délku pouzdra a délku hřídele. Možná budeš muset zkombinovat standard pouzdro s hřídelí a extra hřídel (kvůli délce). Taky je možnost jim napsat email a myslím, že by mohli udat samostatně pouzdro a samostatně hřídel.
Další možnost je hřídel typu "compact" pro motory velikosti 400 - to by odpadla nutnost flexi spojky.
Já potřebuju hřídel 120 a obal 100, takže mi stačí ta nejkratší, co dělají. Ale chci si to upravit, tak nevím, zda to tam není třeba nějak zalepené...
Zalepené myslím ne, ale dobře naražené. Zkus napřed napsat email do firmy, a uvidíš.
uvědom si, co vlastně chceš dělat...
Jestli opravit ohnutý hřídel tak zajdi do svářecích potřeb (ty jsou všude) a podívej se jaký tam mají 3mm nerez svařovací drát... protáhneš si ho mezi dvěma prsty nebo podíváš na jeho lesk a buď ucítíš (uvidíš) na jeho povrchu jemnou šroubovici tak ten je špatný.. (má na sobě šroubovici od rovnačky) anebo neucítíš a ten je OK. Pak z hromady vbereš nejrovnější a zaplatíš několik korun a máš metr hřídele...
Nebo si najdeš v okolí prodejnu s nerez sortimentem (např. Acros https://www.akros.cz/ ale jsou i další...) a domluvíš se že chceš nerez hlazenku 3mm do které půjdeřezat závit. (Protože jsou nerezy různé, do některého řízneš závit snadno, jiného se závitník ani netkne...). Pár dní počkáš, protože asi takovou tyčku nebudou mít zrovna na pobočce ale dovezou ji a máš zase metr hřídele na pokusy.
Pak si koupíš levé závitové očko M3 a jsi happy.
Pokud chceš předělat pohon jako celek tak na všechno předchozí zapomeň a:
- zapomeň na své představy že motory budou uchyceny tak jak stávající a počítej s tím, že všechno bude jinak
- znova si přečti co psali MIF a ZHZ protože MIF rychlíky dělá desítky let a ZHZ tu přestavbu úspěšně udělal
- ujasni si jaké motory (velikost, uchycení, chlazení) a jaké šrouby (průměr, stoupání, uchycení na hřídeli,...) použiješ
- pak vyber hotové hřídele ze sortimentu. Moc bych se divil, kdybys nenašel hotový. Ale kdyby přece jen, tak napiš MP-jetům, s vysokou pravděpodobností Ti udělají pouzdro a hřídel na přání. Ale počítej s tím, že cokoliv nestandardního je pak i problém při případných opravách. Upravovat délku pouzdra bez zkušeností a vybavení je cesta do pekla.
- dej přednost Compact hřídelům. Čím víc míst uložení a spojek, tím víc problémů.
Jestli opravit ohnutý hřídel tak zajdi do svářecích potřeb (ty jsou všude) a podívej se jaký tam mají 3mm nerez svařovací drát... protáhneš si ho mezi dvěma prsty nebo podíváš na jeho lesk a buď ucítíš (uvidíš) na jeho povrchu jemnou šroubovici tak ten je špatný.. (má na sobě šroubovici od rovnačky) anebo neucítíš a ten je OK. Pak z hromady vbereš nejrovnější a zaplatíš několik korun a máš metr hřídele...
Nebo si najdeš v okolí prodejnu s nerez sortimentem (např. Acros https://www.akros.cz/ ale jsou i další...) a domluvíš se že chceš nerez hlazenku 3mm do které půjdeřezat závit. (Protože jsou nerezy různé, do některého řízneš závit snadno, jiného se závitník ani netkne...). Pár dní počkáš, protože asi takovou tyčku nebudou mít zrovna na pobočce ale dovezou ji a máš zase metr hřídele na pokusy.
Pak si koupíš levé závitové očko M3 a jsi happy.
Pokud chceš předělat pohon jako celek tak na všechno předchozí zapomeň a:
- zapomeň na své představy že motory budou uchyceny tak jak stávající a počítej s tím, že všechno bude jinak
- znova si přečti co psali MIF a ZHZ protože MIF rychlíky dělá desítky let a ZHZ tu přestavbu úspěšně udělal
- ujasni si jaké motory (velikost, uchycení, chlazení) a jaké šrouby (průměr, stoupání, uchycení na hřídeli,...) použiješ
- pak vyber hotové hřídele ze sortimentu. Moc bych se divil, kdybys nenašel hotový. Ale kdyby přece jen, tak napiš MP-jetům, s vysokou pravděpodobností Ti udělají pouzdro a hřídel na přání. Ale počítej s tím, že cokoliv nestandardního je pak i problém při případných opravách. Upravovat délku pouzdra bez zkušeností a vybavení je cesta do pekla.
- dej přednost Compact hřídelům. Čím víc míst uložení a spojek, tím víc problémů.
Ahoj a díky za obsáhlý elaborát
V první řadě bych to rád zprovoznil v takovém konceptu, v jakém to je. Nechci z toho dělat závodní člun nebo něco s obratností lasičky
Jen bych rád, aby to běželo hladce, bez vibrací a zbytečného hluku.
Vím, že se dá hodně věcí vyrobit doma, ale nejsem ten typ modeláře, co si nakoupí všechno možné vybavení, aby si to mohl vyrábět.... například to závitové očko (i když to je samozřejmě za pakatel). Já spíš skládám z už hotových komponentů, u těch mně hřeje pocit, že jsou udělané pro tu konkrétní věc a taky správně
... Vím, že to není ale vždy pravda
Stejně potřebuju nová futýrka (ložiska) protože Číňani to udělali z bláta a je to už vymleté. Ty si samozřejmě bez nákladnějšího vybavení jako je soustruh a podobně, nevyrobím. Takové ty pokusy, když jsem něco "soustružil" na vrtačce už jsou naštěstí za mnou
Takže prostě vezmu nové hotové MP Jet hřídele STD a buď jen zkrátím hřídel na požadovanou délku, nebo se pokusím upravit i délku pláště nebo se domluvím s výrobcem. .... A nebo...byl by moc velký problém, když budou šrouby o 2cm dále než byli původně? Pak bych plášť upravovat nemusel.
Chci jít zatím touto "jednodušší" cestou, abych viděl, zda mně to ježdění dokola po rybníku vůbec chytne
V případě, že bych chtěl loď úplně přestavět, určitě se zde budu dožadovat odbornějších rad, protože mám nulové zkušenosti
Ale díky moc, vážím si všech příspěvků

V první řadě bych to rád zprovoznil v takovém konceptu, v jakém to je. Nechci z toho dělat závodní člun nebo něco s obratností lasičky
Jen bych rád, aby to běželo hladce, bez vibrací a zbytečného hluku.
Vím, že se dá hodně věcí vyrobit doma, ale nejsem ten typ modeláře, co si nakoupí všechno možné vybavení, aby si to mohl vyrábět.... například to závitové očko (i když to je samozřejmě za pakatel). Já spíš skládám z už hotových komponentů, u těch mně hřeje pocit, že jsou udělané pro tu konkrétní věc a taky správně
Stejně potřebuju nová futýrka (ložiska) protože Číňani to udělali z bláta a je to už vymleté. Ty si samozřejmě bez nákladnějšího vybavení jako je soustruh a podobně, nevyrobím. Takové ty pokusy, když jsem něco "soustružil" na vrtačce už jsou naštěstí za mnou
Chci jít zatím touto "jednodušší" cestou, abych viděl, zda mně to ježdění dokola po rybníku vůbec chytne
V případě, že bych chtěl loď úplně přestavět, určitě se zde budu dožadovat odbornějších rad, protože mám nulové zkušenosti
Ale díky moc, vážím si všech příspěvků
Hřídele se dají objednat na míru dle potřeby, jak je to u MP JET nevím, ale mám zkušenost s Admiralshopem http://www.admiralshop.wz.cz/ hřídele se najdou pod příslušenstvím http://www.admiralshop.wz.cz/Prodejna/k_7.1.html a jinak je v tom e-shopu spousta dalších komponent pro lodě, tak můžeš mrknout zda by se ti něco nehodilo a nezaujalo tě.
Tak MP Jet udělá i na míru, jen je to za příplatek asi 20%. Nakonec jsem ale objednal už hotové, protože mi řekli, že by to bylo až v srpnu (mají dovolenou). Jsou sice o 10mm delší, ale to se ztratí 
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 768 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od jirkacbx
-
- 32 Odpovědi