To nejde tak jednoduše říct, záleží na odebíraném proudu. Výkon elektomotoru = napětí * proud * účinnost. V případě že účinnost a proud budou v obou případech stejné, tak při dvojnásobném napětí bude i výkon dvojnásobný. Pokud to splněno nebude, bude vše jinak.nuewe píše:Děkuji. A předpokládám správně, že pokud budu 12V motor napájet 12V baterií, tak bude dávat (přibližně) dvojnásobný výkon, oproti 6V motoru se 6V baterií...?
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
jak zrychlit lod?
Re: jak zrychlit lod?
Přibližně.. Jak píše PetrP. Pokud by jsi tam neměl šroub a měřil otáčky naprázdno, tak s 12V baterií budou přibližbě 2 násobné oproti 6V baterii.nuewe píše:Děkuji. A předpokládám správně, že pokud budu 12V motor napájet 12V baterií, tak bude dávat (přibližně) dvojnásobný výkon, oproti 6V motoru se 6V baterií...?
Každý šroub má své optimální otáčky, takže pokud budeš mít šroub na 8000 otáček, které bude dávat motor při napájení z 6V bateriie a dáš tam 12V baterii, tak otáčky teoreticky stoupnou na 16000, ale to už bude na ten motor i šroub moc (moc velké stoupání na tak vysoké otáčky), čímž dojde k přehřívání motoru = výkon se mění v teplo a klesá účinnost, takže celkový výkon motoru bude nižší...
Bohužel soustava motor - baterie - převodovka - šroub je propojená a pokud budeš hýbat s jedním, může se stát, že to ostatní jako celek přestane fungovat optimálně a zvýšení rychlosti se nedočkáš. Ale nepomáhá nic jiného než zkoušet...

NeJaToD team
pokud to bude stený typ motoru - například z 400/6V a 6V baterie přejdeš na 400/12V a 12V baterii budeš mít výkon +/- stejný. Prostě daný typ motoru je navržen na daný výkon a pokud je motor na vyšší napětí je vinut tenčím drátem a tedy má povolen nižší proud a výkon tedy zůstane přibližně stejný.nuewe píše:Děkuji. A předpokládám správně, že pokud budu 12V motor napájet 12V baterií, tak bude dávat (přibližně) dvojnásobný výkon, oproti 6V motoru se 6V baterií...?
Dvojnásobný výkon dostaneš pokud na původní motor dáš dvojnásobné napětí. Teoreticky. Prakticky je pravděpodobné, že se dostaneš mimo optimální účinnost a tak se ti sice zvedne příkon (to co cucáš z baterek) ale výkon se zvedne jen maličko a ten rozdíl mezi příkonem a výkonem se projeví ve formě kouřových efektů...
Prostě jak psali už jiní - pohon to je baterie+motor+ případný převod+šroub a všechny tyto komponenty je třeba sladit a každý ovlivňuje ostatní...
Opet zajimava informace,.....mohl bys to neznalemu vice priblizit? :-)SH píše:Páčkou na vysílačce....
Jinak 600ka do 2,5kg lodě je zbytečně silná.
Nejen rychlíci: http://olaf.webz.cz
Tak jsem včera lod lehce rozebral - vyndal jsem regulátor, tzn. odpojil jsem aku, rozpojil vedení mezi regulátorem a motorem, odpojil oba kabely vedoucí z přijímače... posléze jsem vše složil, zapojil a loď se chová následovně: pokaždé když jí zapnu rozsvítí se LEDka na regulátoru zavrčí servo a posune táhlo o cca 4mm směrem k přídi a tím to končí, loď nereaguje na pokyny z vysílače ani nic jiného. Občas po zapnutí krátce zavrčí motor, ale ne vždy. Nenapadá vás kde je chyba?
Jen dodám, že kabely mezi regulátorem a motorem jsou určitě zapojené správně a s konektory v přijímači jsem zkoušel obě možné kombinace
- 1) zaráží mě formulace "oba kabely vedoucí z přijímače" - co to máš za regl? V naprosté většině případů má regl jen jeden kablík pro spojení s přijímačem... Můžeš to rozvést?nuewe píše:Tak jsem včera lod lehce rozebral - vyndal jsem regulátor, tzn. odpojil jsem aku, rozpojil vedení mezi regulátorem a motorem, odpojil oba kabely vedoucí z přijímače... posléze jsem vše složil, zapojil a loď se chová následovně: pokaždé když jí zapnu rozsvítí se LEDka na regulátoru zavrčí servo a posune táhlo o cca 4mm směrem k přídi a tím to končí, loď nereaguje na pokyny z vysílače ani nic jiného. Občas po zapnutí krátce zavrčí motor, ale ne vždy. Nenapadá vás kde je chyba?
2) podle toho že jenom škubne servo a cukne regl soudím na problém rádia - buď vysílač nevysílá nebo přijímač nepřijímá... Máš všechno zapnuté, krystaly zasunuté, se stejným kanálem a podložkou pod ním aby se nezkratoval o patici?, Máš možnost vyzkoušet jiné rádio?
- Pepa Darvaš
Máš vybitý baterky na rádiu,nebo v příjmači
taky jedna z možností...Pepa Darvaš píše:Máš vybitý baterky na rádiu,nebo v příjmači
Z přijímače vede jeden kabel do serva a druhy do regulátoru.
Jinak loď se patrně nejakým zásahem z hůry do rána sama uzdravila, takže je po problému.
Odpoledne pojedeme zkoušet nové aku, tak jsem zvědav:-)
Jinak loď se patrně nejakým zásahem z hůry do rána sama uzdravila, takže je po problému.
Odpoledne pojedeme zkoušet nové aku, tak jsem zvědav:-)
Slova klasika:
... problém, který se sám vyřeší se zase znovu sám objeví....
... problém, který se sám vyřeší se zase znovu sám objeví....
Skoda ze tu lajkvi nikdo neporadi :-) A ja tak strasne moc chtel od mistnich kapacit vedet, jak to s tou hmotnosti je................Cuga píše:Opet zajimava informace,.....mohl bys to neznalemu vice priblizit? :-)SH píše:Páčkou na vysílačce....
Předpokládal jsem, že ti stačilo Bídovo vysvětlení s hmotností...Cuga píše:Skoda ze tu lajkvi nikdo neporadi :-) A ja tak strasne moc chtel od mistnich kapacit vedet, jak to s tou hmotnosti je................Cuga píše:Opet zajimava informace,.....mohl bys to neznalemu vice priblizit? :-)SH píše:Páčkou na vysílačce....
Vem si třeba vlak. Pokud bude moc lehký tak může mít jakkoliv silný motor, ale nerozjede se, protože mu budou prokluzovat kola. Pokud ho zatížíš tak s rozjezdem nebude mít problém.
S loděmi je to podobné.
Co se týká motoru. Pokud budeš mít moc lehkou loď a dáš do ní silný motor, tak budeš mít zbytečně velký přebytek výkonu, který ta loď nevyužije, proto SH psal, že je motor zbytečně moc silný...
Mám MoNaKo, které váží cca 2,5kg a bohatě na něj stačí 400...

NeJaToD team
Jejda, Bidovo vysvetleni jsem asi prehledl.....zkusim dohledat......ivvo píše:Předpokládal jsem, že ti stačilo Bídovo vysvětlení s hmotností...Cuga píše:Skoda ze tu lajkvi nikdo neporadi :-) A ja tak strasne moc chtel od mistnich kapacit vedet, jak to s tou hmotnosti je................Cuga píše: Opet zajimava informace,.....mohl bys to neznalemu vice priblizit? :-)
Vem si třeba vlak. Pokud bude moc lehký tak může mít jakkoliv silný motor, ale nerozjede se, protože mu budou prokluzovat kola. Pokud ho zatížíš tak s rozjezdem nebude mít problém.
S loděmi je to podobné.
Co se týká motoru. Pokud budeš mít moc lehkou loď a dáš do ní silný motor, tak budeš mít zbytečně velký přebytek výkonu, který ta loď nevyužije, proto SH psal, že je motor zbytečně moc silný...
Mám MoNaKo, které váží cca 2,5kg a bohatě na něj stačí 400...
Nicmene, jsem si vzdycky myslel ze problem s rozjezdem lehkeho vlaku je zpusoben nedostatecnou trakci.............. A at se snazim jakkoliv, asi neni v me kompetenci nalezt paralelu mezi uvedenym prikladem vlaku a premotorovanou lodi s vytlacnym trupem. Prosim poskytnuti dalsich informaci pomahajici k pochopeni dane problematiky. Diky, Cugi.
Ač modelářské embrio, dovolím si k problematice něco říci...
Co se týče váhy lodi - Bídovu připomínku o tom, že "každá loď má svojí váhu", jsem si vysvětlil tak, že každý model je po stránce kluzu zkonstruovaný na nějakou hmotnost, pokud bude moc těžký, bude se špatně "zvedat" do kluzu, tudíž bude tratit na rychlosti, naopak pokud bude příliš lehký, bude se zvedat příliš moc a loď bude mít tendenci "vzlétnout" - v některých chvílích se bude šroub točit na prázdno, což také zapříčiní zhoršení účinnosti.
Paralela s vlakem byla vcelku správná, i když se samozřejmě jedná o jiné druhy sil (lokomotiva dodá příliš točivého momentu, tlak na nápravu je slabý a tak dojde ke ztrátě adheze mezi kolejnicí a kolem, což znemožní efektivní trakci).
Co se týče váhy lodi - Bídovu připomínku o tom, že "každá loď má svojí váhu", jsem si vysvětlil tak, že každý model je po stránce kluzu zkonstruovaný na nějakou hmotnost, pokud bude moc těžký, bude se špatně "zvedat" do kluzu, tudíž bude tratit na rychlosti, naopak pokud bude příliš lehký, bude se zvedat příliš moc a loď bude mít tendenci "vzlétnout" - v některých chvílích se bude šroub točit na prázdno, což také zapříčiní zhoršení účinnosti.
Paralela s vlakem byla vcelku správná, i když se samozřejmě jedná o jiné druhy sil (lokomotiva dodá příliš točivého momentu, tlak na nápravu je slabý a tak dojde ke ztrátě adheze mezi kolejnicí a kolem, což znemožní efektivní trakci).
Abych přišel i já se svojí troškou do mlýna:
Stavím polomaketu 80' Elco PT Boat. Sice už asi 3. rok, ale to teď není podstatné. Přišel jsem s plánem k Vaňouchovi do modelárny s tím, že budu potřebovat motor velikosti 500, převodovku/převody 2,5:1, osmičlánek a šroub 40 mm. Tuto kombinaci měl vyzkoušenou a ověřenou autor plánku. Loď je cca 75 cm dlouhá, hmotnost by měla být mezi 1,5 - 2,0 kg (optimálně 1,6 kg). Vytáhnul jsem plánek na pult a svěřil jsem se se svými potřebami. Padl dotaz: "To má být rychlík?" Já řekl, že sice ne plnokrevný, ale měl by to být rychlý torpédový člun. Jeho reakce byla jednoznačná: "No tak to zásadně napřímo. Motor 700-stovka a desetičlánek. Šroub 40 mm je tak maximum, které bych tam dával, asi spíš menší."
No já jsem neodporoval odborníkovi a učinil nákup dle doporučení. Po zkušebníh jízdách holého trupu jsem došel k závěru, že to jezdí asi tak, jak by ELCO jezdit mělo. Sice je o něco těžší než prototyp, má větší ponor, ale ten motor to hravě utáhne. Jízda tak cca 20 minut - skoro pořád "na plný koule"- co pravda s dsetičlánkem 3700 mAh. Ukázalo se, že jede stejně dobře, ne-li dokonce lépe i se šroubem 35 mm, jen s tím rozdílem, že se méně hřál motor. Se šroubem 32,5 mm už to nebylo to ono. Ještě doplnění, jedná se o plastové rychlostní šrouby od Graupnera s označením X.
Toliko moje zkušenost s hmotností lodě a jjejí rychlostí.
Zdenek
Stavím polomaketu 80' Elco PT Boat. Sice už asi 3. rok, ale to teď není podstatné. Přišel jsem s plánem k Vaňouchovi do modelárny s tím, že budu potřebovat motor velikosti 500, převodovku/převody 2,5:1, osmičlánek a šroub 40 mm. Tuto kombinaci měl vyzkoušenou a ověřenou autor plánku. Loď je cca 75 cm dlouhá, hmotnost by měla být mezi 1,5 - 2,0 kg (optimálně 1,6 kg). Vytáhnul jsem plánek na pult a svěřil jsem se se svými potřebami. Padl dotaz: "To má být rychlík?" Já řekl, že sice ne plnokrevný, ale měl by to být rychlý torpédový člun. Jeho reakce byla jednoznačná: "No tak to zásadně napřímo. Motor 700-stovka a desetičlánek. Šroub 40 mm je tak maximum, které bych tam dával, asi spíš menší."
No já jsem neodporoval odborníkovi a učinil nákup dle doporučení. Po zkušebníh jízdách holého trupu jsem došel k závěru, že to jezdí asi tak, jak by ELCO jezdit mělo. Sice je o něco těžší než prototyp, má větší ponor, ale ten motor to hravě utáhne. Jízda tak cca 20 minut - skoro pořád "na plný koule"- co pravda s dsetičlánkem 3700 mAh. Ukázalo se, že jede stejně dobře, ne-li dokonce lépe i se šroubem 35 mm, jen s tím rozdílem, že se méně hřál motor. Se šroubem 32,5 mm už to nebylo to ono. Ještě doplnění, jedná se o plastové rychlostní šrouby od Graupnera s označením X.
Toliko moje zkušenost s hmotností lodě a jjejí rychlostí.
Zdenek
koukám, že nám modelářské embrio vyrostlo
je to přesně jak píšeš...
jen bych na dotaz ohledně přemotorovaného výtlačného trupu dodal, že to platí i zde, pokud budu zvyšovat výkon motoru tak bude s rychlostí exponenciálně růst odpor vody, tzn. že se po určité době dostanu k situaci, kdy i přes zvýšení výkonu motoru nedosáhnu zvýšení rychlosti, ale výkon motoru protopím jen na překonání čelního odporu vody...
ano, do lodi o váze 2,5 kg jde použít motor 600 i 700 ale pojede zbytečně na půl plynu a nevyužije možnosti, které jeho výkon skrývá. Dostatečný výkon má i ta 400, která má i jiné výhody - je lehčí, menší, má menší odběr = dá se lépe umístit do lodi, rozdíl v hmotnosti motoru se dá použít na dovážení v místech kde to pomůže větší stabilitě a navíc nebude potřeba použít silnější a výkonnější baterie... takže u každé lodi je potřeba přemýšlet co od ní žádám a podle toho vybrat typ motoru...
jen bych na dotaz ohledně přemotorovaného výtlačného trupu dodal, že to platí i zde, pokud budu zvyšovat výkon motoru tak bude s rychlostí exponenciálně růst odpor vody, tzn. že se po určité době dostanu k situaci, kdy i přes zvýšení výkonu motoru nedosáhnu zvýšení rychlosti, ale výkon motoru protopím jen na překonání čelního odporu vody...
ano, do lodi o váze 2,5 kg jde použít motor 600 i 700 ale pojede zbytečně na půl plynu a nevyužije možnosti, které jeho výkon skrývá. Dostatečný výkon má i ta 400, která má i jiné výhody - je lehčí, menší, má menší odběr = dá se lépe umístit do lodi, rozdíl v hmotnosti motoru se dá použít na dovážení v místech kde to pomůže větší stabilitě a navíc nebude potřeba použít silnější a výkonnější baterie... takže u každé lodi je potřeba přemýšlet co od ní žádám a podle toho vybrat typ motoru...

NeJaToD team
Hmmmm, diky snahu pomoci, ale stale se moc nechytam s tou hmotnosti. Asi to bude chtit vzit trosku vice polopatisticky(hold nekteri z nas sou trosku pomalejsi)......ale rozumne, vlak do kluzu fakt dostavat nehodlam...... :-)
Zkrátka když je loď moc těžká tak neklouže, ale hrne vodu.
Loď musí mít "optimální" váhu.Cuga píše:Hmmmm, diky snahu pomoci, ale stale se moc nechytam s tou hmotnosti. Asi to bude chtit vzit trosku vice polopatisticky(hold nekteri z nas sou trosku pomalejsi)......ale rozumne, vlak do kluzu fakt dostavat nehodlam...... :-)
Když bude moc těžká tak se nedostane do kluzu, protože odpor ponořené části trupu bude moc velký na to, aby ho motor překonal a zvedl ji.
Pokud bude, ale váha moc nízká, tak se loď bude vynořovat moc, což způsobí, že se nadzdvedne i záď, čímž dojde k nasátí vzduchu do šroubu (kavitace) a snížení rychlosti (šroub netlačí vodu ale vzduch), loď klesne zpět do vody, šroub se opět dostatečně plní vodou a opět zrychlý, zvedne se záď... atd. Prostě bude skákat...

NeJaToD team
No uz jsem si myslel, ze uz to konecne chapu, ale nejak mi tam nesedi to s tou kavitaci. Chudaci majitele lodicek s poloponorenou vrtuli,..... to jim musi skakat jako zabak..........ivvo píše:Loď musí mít "optimální" váhu.
Když bude moc těžká tak se nedostane do kluzu, protože odpor ponořené části trupu bude moc velký na to, aby ho motor překonal a zvedl ji.
Pokud bude, ale váha moc nízká, tak se loď bude vynořovat moc, což způsobí, že se nadzdvedne i záď, čímž dojde k nasátí vzduchu do šroubu (kavitace) a snížení rychlosti (šroub netlačí vodu ale vzduch), loď klesne zpět do vody, šroub se opět dostatečně plní vodou a opět zrychlý, zvedne se záď... atd. Prostě bude skákat...
Nepleť jablka s hruškama... u lodí s poloponořeným šroubem je to samozřejmě něco jiného protože ten šroub je na to dělaný. Samozřejmě jsem hovořil o klasické lodi se šroubem pod trupem a ne za trupem...Cuga píše:No uz jsem si myslel, ze uz to konecne chapu, ale nejak mi tam nesedi to s tou kavitaci. Chudaci majitele lodicek s poloponorenou vrtuli,..... to jim musi skakat jako zabak..........ivvo píše:Loď musí mít "optimální" váhu.
PS: tu optimální váhu a rozložení těžiště má i loď s poloponořeným šroubem

NeJaToD team
Omlouvam se, ze pletu jabka s hruskam....... ja sem si celou dobu myslel, ze toto tema bylo zalozeno kvuli zrychleni lode s poloponorenou vrtuli................
Jinak lode s poloponorenou vrtuli maji samozreme sve teziste (ja jeste uplatnuji u svych lodi centralized mass theory), ale s tou vahou.........nevim nevim nevim...., ale rad se necham poucit.......
Jinak lode s poloponorenou vrtuli maji samozreme sve teziste (ja jeste uplatnuji u svych lodi centralized mass theory), ale s tou vahou.........nevim nevim nevim...., ale rad se necham poucit.......
Vážně netuším co chceš ještě slyšet... už nevím jak ti to vysvětlit.
btw původně šlo o loď s celoponořeným sroubem (myslím, že to byla Sea Star ale ten odkaz už nejde)
btw původně šlo o loď s celoponořeným sroubem (myslím, že to byla Sea Star ale ten odkaz už nejde)

NeJaToD team
Moje loď má plně ponořený šroub.
Ještě poslední pokus o vysvětlenou - když bude auto moc lehké tak nebude držet na silnici, při rozjezdech bude hrabat, když bude moc těžké tak taky nepojede dobře... jinak už nevím
Ještě poslední pokus o vysvětlenou - když bude auto moc lehké tak nebude držet na silnici, při rozjezdech bude hrabat, když bude moc těžké tak taky nepojede dobře... jinak už nevím
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek