Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Obrněný říční člun BK 2
Re: Obrněný říční člun BK 2
Ahoj.
Pustil sem se do stavby zmíněného člunu jehož délka je 90cm.
V tomto měřítku mi vychází lodní šroub o průměru lehce přes 5 cm což už mi přijde jako slušná zatěž pro motor v podstatě rychlé lodi.
No a protože sem rychlou loď nikdy nedělal-jen samé pomalé pracovní lodě, je to nová zkušenost.
Proto se ptám zda ponechat velký šroub a dát větší motor, řekněme 600 pokud to utáhne, nebo zmenšit i šroub?
Pročet sem hodně článků, ale podobné lodě -schnellboaty etc jsou povětšinou vícemotorové.
Samozřejmě opět děkuji za rady (které od vás vždy vedli k úspěchu. )
Honza
Pustil sem se do stavby zmíněného člunu jehož délka je 90cm.
V tomto měřítku mi vychází lodní šroub o průměru lehce přes 5 cm což už mi přijde jako slušná zatěž pro motor v podstatě rychlé lodi.
No a protože sem rychlou loď nikdy nedělal-jen samé pomalé pracovní lodě, je to nová zkušenost.
Proto se ptám zda ponechat velký šroub a dát větší motor, řekněme 600 pokud to utáhne, nebo zmenšit i šroub?
Pročet sem hodně článků, ale podobné lodě -schnellboaty etc jsou povětšinou vícemotorové.
Samozřejmě opět děkuji za rady (které od vás vždy vedli k úspěchu. )
Honza

- petr hájek
originál člunu měl rychlost kolem 11uzlů původní motor měl výkon 58,8kW výtlak byl 6,5t mám pocit , že to ani v měřítku 1:10 nebude moc rychlý člun , pokud bych to stavěl což zrovna tak trošku uvažuji šel bych do velkého šroubu s malým stoupáním a zpřevodovaným pomaloběžným motorem řady 600.
Jinak ke schnellboatum bych tyhle,,necky,, fakt nepřirovnával je to uplně jiný typ lodě pro uplně jiné podmínky plavby.
Shodou okolností mám právě na stole plánek tohoto člunu z modeláře 11/87 a přemýšlím že to je vhodný model pro začátečnické pokusy a dá se docela vyšperkovat pokud se zvýrazní i nýtování jen s dětmi bych šel asi do poloviční velikosti .
Jinak ke schnellboatum bych tyhle,,necky,, fakt nepřirovnával je to uplně jiný typ lodě pro uplně jiné podmínky plavby.
Shodou okolností mám právě na stole plánek tohoto člunu z modeláře 11/87 a přemýšlím že to je vhodný model pro začátečnické pokusy a dá se docela vyšperkovat pokud se zvýrazní i nýtování jen s dětmi bych šel asi do poloviční velikosti .
Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!
No já dokonce měl postavenou kostru v poloviční velikosti…. Ale když sem viděl vnitřní výřezy v žebrech tak sem toto "klaustrofobicke meritko" opustil.
Plánuju otočnou věž a tak sem tozětšil a stará hotová kostra letělado koše.
Historii lodě znám. Jen sem chťěl na rybníce něco rychlejšího.
Co 4cm šroub, speed 600 boat s 7.2 lipol? Mohl bych pak použít i compact hřídel.
Nebo 600 a převoovku 3:1?
Plánuju otočnou věž a tak sem tozětšil a stará hotová kostra letělado koše.
Historii lodě znám. Jen sem chťěl na rybníce něco rychlejšího.
Co 4cm šroub, speed 600 boat s 7.2 lipol? Mohl bych pak použít i compact hřídel.
Nebo 600 a převoovku 3:1?

Navíc mezi 5/6 a 8 žebrem je nevyužitelný prostor, proto je na střeva místo jen mezi 2 a necelým 6 žebrem. Opravdu né moc.
Protosem zvolil větší(menší) měřítko.
Protosem zvolil větší(menší) měřítko.

Nemyslim, ze BK-2 je bola zrovna rychla lod... Udavana rychlost je 10,5 uzlov. Pre porovnanie max. udavana rychlost remorkera Smit Nederland je 12 uzlov.
- petr hájek
vzadu je místa hodně určitě na servo kormidla motor se vejde bez problémůa mazací trubička hřídele muže být pod poklopempřed kulometem na palubě, 7,4v určitě stačí , vrtuli bych nechal na 50mm a motor at poradí někdo jiný plechovky už nevedu.
co se týče věže otočná by být měla a jak vyřešíš střelbu? ten maxim v ní by měl být nějak funkčnější né?
co se týče věže otočná by být měla a jak vyřešíš střelbu? ten maxim v ní by měl být nějak funkčnější né?
jako pohonou sestavu bych použil :
-motor Robbe 755/40
-regulátor DSYS 32A
-aku : 3s lipol 5000mAh
šroub: Robbe 3list 50/42
vychází rychlost přes 2m/s ....
omezenímt výkonu na regulátoru, bych se dostal k maximální maketově rychlosti, která vychází cca 1,8m/s.
-motor Robbe 755/40
-regulátor DSYS 32A
-aku : 3s lipol 5000mAh
šroub: Robbe 3list 50/42
vychází rychlost přes 2m/s ....
omezenímt výkonu na regulátoru, bych se dostal k maximální maketově rychlosti, která vychází cca 1,8m/s.
Pro p. Hájka- přemýšlím o arisoftovém mechanismu co je v rc tancích. Ale s tím nemám vůbec žadné zkušenosti, tak bude nakonec možná jen ta věž plus zvukový modul.
Pro Burun- je to větší motor než sem čekal, doufal sem že 600.bude stačit ale nechám si poradit.
Maketa, resp maketovost je něcoco hezky zní každému modeláři, ale na to zatím nejsou zkušenosti. Nejdřív musí být um a zkušenosti.
Děkuju
Pro Burun- je to větší motor než sem čekal, doufal sem že 600.bude stačit ale nechám si poradit.
Maketa, resp maketovost je něcoco hezky zní každému modeláři, ale na to zatím nejsou zkušenosti. Nejdřív musí být um a zkušenosti.
Děkuju

Poznas tuto stranku? Je tam dost fotiek...
http://forums.airbase.ru/2008/12/t64952 ... -bk-2.html
http://forums.airbase.ru/2008/12/t64952 ... -bk-2.html
- petr hájek
sice mírně of topic , ale pokud by se našel kdokoli a měl podklady na tohle:
http://www.fronta.cz/pics_upload/clanek ... ny_t-1.jpg
tak bych juchal a jásal...... poláci nereagují na dotazy už skoro rok ........
http://www.fronta.cz/pics_upload/clanek ... ny_t-1.jpg
tak bych juchal a jásal...... poláci nereagují na dotazy už skoro rok ........
pro ZoSo,
motory " 600" jsou vysokootáčkové a bez převodovky by měly vysoký odběr A s 50 šroubem. Převodovka je zase jedním ze zdrojů poruch, a vlastní motor se Ti musí stéjně otočit svými otáčkami, takže komutátor a uhlíky jsou více opotřebovány než u pomaloběžného motoru.
Pro porovnání cenových nákladů.
- motor Speed 600
Pecka modelář ....Speed 600 , 7,2V ......170,- Kč při použití nejlevnějšího motoru
-"- reg.DSYS MDD32A .....1035,-Kč ...= 1.205,- Kč + poštovné
Hobyeshop.cz převodovka MPJ 600 1:2,8.... 328,-Kč
-"- aku Foxy G2 5000mAh 2s 35C ...760,-Kč ...= 1088,- Kč + poštovné
celkové náklady : 2294, - + 2 x poštovné
při použítí motoru Speed ECO, který má nejnižší otáčky,takže by nebyl tak opotřebováván, by se zvýšila cena o 160,-Kč =2554,-Kč + 2 x poštovné
- motor Robbe Power 755/40
Pecka modelář motor Power 755/40 .....428,-Kč
-"- reg.DSYS MDD 32A ....1.035,-Kč
-"- aku Gens ACE 5000mAh 3s .... 988,-Kč .....= 2451, - + poštovné
celkové náklady : 2451,-Kč + 1 x poštovné
Bylo by tu ještě jeden návrh na řešení, a to pouřít střídavý motor, pokud si troufáš:
Bighobby.cz
motor : Silver Blue 2830 KV 850 ......412,- Kč
reg. EZrun 35A (car regulátor) ...1068,- Kč
programovací karta pro reg. .....290,- Kč
aku. Turnigy 5000 mAh 2s 20C .....70š,- .Kč .... = 2473,--Kč
Jak vidíš, příjde to prakticky ná stéjné peníze, a pokud máš možnost koupit sestavu se střídavým motorem v zahraničí , tak i podstatně levněji.
motory " 600" jsou vysokootáčkové a bez převodovky by měly vysoký odběr A s 50 šroubem. Převodovka je zase jedním ze zdrojů poruch, a vlastní motor se Ti musí stéjně otočit svými otáčkami, takže komutátor a uhlíky jsou více opotřebovány než u pomaloběžného motoru.
Pro porovnání cenových nákladů.
- motor Speed 600
Pecka modelář ....Speed 600 , 7,2V ......170,- Kč při použití nejlevnějšího motoru
-"- reg.DSYS MDD32A .....1035,-Kč ...= 1.205,- Kč + poštovné
Hobyeshop.cz převodovka MPJ 600 1:2,8.... 328,-Kč
-"- aku Foxy G2 5000mAh 2s 35C ...760,-Kč ...= 1088,- Kč + poštovné
celkové náklady : 2294, - + 2 x poštovné
při použítí motoru Speed ECO, který má nejnižší otáčky,takže by nebyl tak opotřebováván, by se zvýšila cena o 160,-Kč =2554,-Kč + 2 x poštovné
- motor Robbe Power 755/40
Pecka modelář motor Power 755/40 .....428,-Kč
-"- reg.DSYS MDD 32A ....1.035,-Kč
-"- aku Gens ACE 5000mAh 3s .... 988,-Kč .....= 2451, - + poštovné
celkové náklady : 2451,-Kč + 1 x poštovné
Bylo by tu ještě jeden návrh na řešení, a to pouřít střídavý motor, pokud si troufáš:
Bighobby.cz
motor : Silver Blue 2830 KV 850 ......412,- Kč
reg. EZrun 35A (car regulátor) ...1068,- Kč
programovací karta pro reg. .....290,- Kč
aku. Turnigy 5000 mAh 2s 20C .....70š,- .Kč .... = 2473,--Kč
Jak vidíš, příjde to prakticky ná stéjné peníze, a pokud máš možnost koupit sestavu se střídavým motorem v zahraničí , tak i podstatně levněji.
Ahoj!
Vzhledem k tomu ze mam dsys 56 tak pujdu do toho 755. Jen by me jeste zajimalo jestli pasuje na prirubu compact hridele pro 600.
Vzhledem k tomu ze mam dsys 56 tak pujdu do toho 755. Jen by me jeste zajimalo jestli pasuje na prirubu compact hridele pro 600.

pro ZoSo,
bohužel kompakt hřídel nejde použít.
já beru od mpj.cz spojky flexi 18 , nebo seskládám ze segmentů na šestihrannou spojku ,, a hřídele STD.
bohužel kompakt hřídel nejde použít.
já beru od mpj.cz spojky flexi 18 , nebo seskládám ze segmentů na šestihrannou spojku ,, a hřídele STD.
Kompaktní hřídel na motor velikosti 700 jsem kdysi kupoval u Vaňouchů. Vím, že už teď ten obchod provozuje někdo jiný, ale možná je někdo někde ještě dělá. Přiruba byla z plastu (něco vyztuženého sklem, myslím), pouzdro Al, ložisko mosaz. Nemělo to bohužel žádnou nálepku ani etiketu, takže výrobce neporadím.
Možná se najde někdo, kdo by věděl...
Zdenek
Možná se najde někdo, kdo by věděl...
Zdenek
Aha. To je skoda. Mam toto reseni nejradsi. Tak to udelam s klasickym ulozenim motoru.

pro ZoSo,
omlouvám se za desinformaci. Vaňouch kompakt pro "700" vedl, ale už prodéjna není , ale vede ho ještě : www.admiralshop.wz.cz příslušenství ... hřídele ... s přírubou speed 700
omlouvám se za desinformaci. Vaňouch kompakt pro "700" vedl, ale už prodéjna není , ale vede ho ještě : www.admiralshop.wz.cz příslušenství ... hřídele ... s přírubou speed 700
... prodejna už zase je.burun píše:pro ZoSo,
Je sice pravda, že na daném místě je prodéjna jiné společnosti, která dnešním dnem zahájila prodéj www.mmodely.cz .....eshop .... hřídele .... pouze 1 kompakt pro " 400 " . Prodéjna je prakticky zaměřena na rychlostní modely lodí.
Takže, je už zase Vaňouchova prodéjna nebo není ?
Ale o to néjde, hlavně, že kompakt hřídel " 700 " je k sehnání na www.admiralshop.wz.cz
Takže, je už zase Vaňouchova prodéjna nebo není ?
Ale o to néjde, hlavně, že kompakt hřídel " 700 " je k sehnání na www.admiralshop.wz.cz
- petr hájek
vaňouchovic prodejnu provozuje Mirek Miletín a mám pocit , že je přáním modelářským docela naslouchání schopen .....
Jo, ta z Admiralshopu vzhledově odpovídá ...
Akorat to lozisko asi nebude mosaz, ale bronzovy,ne?
Jen musim promerit jestli tech 25 cm bude dost dlouhy.
Jen musim promerit jestli tech 25 cm bude dost dlouhy.

To je klidně možné, ale já osobně rozdíl mezi strojově obrobeným bronzem a mosazi od pohledu nepoznám... 
A barevně mi to připomínalo mosaz. Stejně jsem ho uřízl a dal tam nasazovací "přírubu" na kuličková ložiska od MP Jet, aby se to lépe vrtělo.
A barevně mi to připomínalo mosaz. Stejně jsem ho uřízl a dal tam nasazovací "přírubu" na kuličková ložiska od MP Jet, aby se to lépe vrtělo.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1 Odpovědi
- 3205 Zobrazení
-
Poslední příspěvek od sas
-
- 2 Odpovědi