Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Náhrada spalovacího motoru elektromotorem u tunelového kluzáku FSR

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
ladous
Kontaktovat uživatele:

Re: Náhrada spalovacího motoru elektromotorem u tunelového kluzáku FSR

Příspěvek od ladous »

Náhrada spalovacího motoru elektromotorem u tunelového kluzáku FSR - přesunuté téma.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
MartinU

Příspěvek od MartinU »

Ahoj,
čtu tady různé náměty ohledně pohonu.....Řeším jeden problém tunelového kluzáku FSR 3,5
Byl postaven zhruba před 15 léty a pohon byl benzinový motor 3,5.
Jelikož motor nebyl použit a předělalo se to na elektro a byl osazen motorem speed 600 s otočnou kardan hřídelí myslím tím že se srvem natáčel lodní šroub....
Jelokož to byla velká neznámá, zjistil jsem že motor nemá potřebný výkon loď je pomalá.
Chtěl bych tuto cestou poradit jak nahradit správným elektropohonem lod která měla být poháněna 3,5 benzinovým motorem.Budu rád za rady.
Děkuji
Martin
cartmen

Příspěvek od cartmen »

mozno pomoze toto porovnanie.Jednosmerne motory vs striedave inrunnery,outrunnery a spalovaky.
Motor typu ray nedoporucujem(mne sa prehrieval uz aj na volnobehu)ale napr. turnigy by bol dobry a parametre z tej tabulky sa daju na turnigy uplatnit.Len treba lacny motor dimenzovat 1/3 vacsi vykon(ako je pozadovany),aby to prezil.Ak chces zo striedaku 100% vykonu,lepsie mas AXI apod.
http://www.rcm-pelikan.cz/old/ray.php
micer

Příspěvek od micer »

Předpokládám, že ten motor nebyl benzinový, ale běžný "zhavík" na metyl. Pokusil bych se zjistit výkon toho původního motoru. Pro první porovnání vezmu třeba motory MVVS na http://www.mvvs.cz/zhavici%20motory.html a najdu si výkon dvaapůlky a 4,6-ky (3,5-ka tam není) - je uvedeno 0,7 a 1,1 PS to je 506 a 808 W. Od třiapůlky bych čekal výkon něco mezi tím, řekněme 600-700 W. Pro porovnání, ze SPEEDu 600 se vyrazí 100 - 130 W (6x méně), to je asi tak ten rozdíl výkonu co to v modelu mělo.
Když už jsem uvedl MVVS, tak jejich elektromotory přímo v označení vyjadřují, k jakému spalovacímu motoru je to asi tak ekvivalent - http://www.mvvs.cz/elektromotory.html. Takže třeba MVVS 3,5/1200 by se mohl hodit. Jen orientačně výkon - 15V (4-článek Li-pol) krát odběr kolem 35 A = 525 W příkonu, při účinnosti kolem 85% je to 446 W na hřídeli. Jsme níž, ale vzhledem k tomu, že jsem bral za měřítko MVVS, jejichž motory jsou dost výkonné na jednotku objemu, tak by to nohlo být srovnatelné s méně výkonnou značkou žhavíka. Podle mě by měl naprosto stačit. Pokud se budeme hnát za výkonem, tak bych volil MVVS 4,6/1120 - pro čtyřčlánek 15 V a plných 45A jsme na 675 W příkonu tedy výkonu přes 570 W, to už by mělo být ono. Ale je to jen velmi, velmi přibližné. Tyto motory jsou letecké, takže pokud by se použily, musely by dostat odpovídající chlazení!
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Stříďák s pořádným regem a lipolkou..na youtube je video http://www.youtube.com/watch?v=i8gJd05IdX4 s pořádným modelem co dělají střídáci..a kolik valí po vodě ?
Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
JuraSach

Příspěvek od JuraSach »

Jsem jen malé kolečko, ale přece se točím. Po mnoha letech se vracím, plácám se v začátcích ale rychle se učím..
MartinU

Příspěvek od MartinU »

Velice děkuji za postřehy, zrovna jsem objevil Ameriku....viděl jsem na stránkách MVVS ty elektromotory, hodím sem nějaké foto pro ppředstavu o jaký model se jedná, nevím ani kolik kilometrů za h to jelo..neměřil jsem.
Jsem byl příjemně překvapen kam až firma MVVS došla byla pokud se pamatuji před krachem držím jim palce.
mám tu i nějaké video z jízdy ale neumím to dávat na youtube.
Akorát nevím co bude lepší jestli MVVS či AXI nemám ani s jedním zkušenost.Taky jaký regulátor otáček k tomu....
děkuji všem
/Users/martin/Desktop/Tunelový kluzák 2011/IMG_7747.jpg
/Users/martin/Desktop/Tunelový kluzák 2011/IMG_7748.jpg
SH

Příspěvek od SH »

my nemáme přístup na Tvůj soukromý disk.... Nejdřív je třeba ty fotky nahrát na nějaký veřejný server nebo tady do galerie...
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Obrázek
Další fotky jsem sice dostal e-mailem, ale když MartinU zvládl nahrát do galerie tuhle fotku, tak jistě zvládne i ty další. Manuál má zde:
portal/viewtopic.php?id=1685
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
MartinU

Příspěvek od MartinU »

Já mám problém, se vžít tady do způsobu vkládání obrázků.
Mě nejde dát více než jeden obrázek, rád bych poslal více najednou ale zatím jsem nepřišel kde dělám chybu....
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

MartinU píše:Já mám problém, se vžít tady do způsobu vkládání obrázků.
Mě nejde dát více než jeden obrázek, rád bych poslal více najednou ale zatím jsem nepřišel kde dělám chybu....
Chyba není nikde. Zdejší galerie dovoluje nahrávání obrázků pouze po jednom.
Medvídek

Příspěvek od Medvídek »

Micer tu správně přepočítal výkony motorů MVVS, ale má to malý háček. Jde o tunelový kluzák, tzn. poloponořená vrtule. A tam je 1 200 ot/V málo. Aby to trochu jelo je potřeba zhruba 20 tis. a více při zátěži takže asi 26 000 naprázdno. A navíc je MVVS dost drahý a je spíš pro letadla.
MartinU

Příspěvek od MartinU »

Ano šroub se jakoby plácá, dnes jsem byl u Pecky a ptal se po pohonech doporučoval 3F E-Max myslím že jsou na stejné kvalitě jako AXI motory a o dost levnější.Říkal něco o tom že by měl mít krouták a vyšší otáčky...
Já se řídím hmotností modelu a podle toho přibližně trefit motor.
Nevím, bude to spíše sázka na koupi.
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“