Jako jediná možná volba - zatím?? (vyměnit hřídel za M4 a vložky v loži zvětšit na odpovídojící rozměr + vyměnit pouze spojku hříd??.)Poraďte prosím. :idea:
Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password
Hřídel a lodní šroub M3
Re: Hřídel a lodní šroub M3
Zdravím všechny.Bohužel musím řešit problém!A to v modelu raket.člunu délka 500 mm osazeným motorem Mabuchi (SPEED 400),jsem instaloval lodí hřídel v pouzdře prům.6 mm(hřídel se záv.M3)lodní šroub Modela prům.30 mm.Bohužel jsem došel k závěru že loď je pomalá a to vzhledem ke špatnému výběru lod.šroubu.Takže řešení je v podstatě jednoduché (vyměnit šroub)!Ale ouha závit M3!! Co jsem tak sledoval nikdo lod. šroub jiných parametrů se stejným závitem (nežli zmíněná MODELA)nevyrábí!!!Takže výměna hřídele??Nebo redukce??(nikam se nevejde - těsně za šroubem je cca 3 mm volného prost. a pak kormidlo)!!Pouzdro je na 95% zapuštěno a jeho vyjmutí by mělo za následek rozsáhlý zásah do konstrukce
Jako jediná možná volba - zatím?? (vyměnit hřídel za M4 a vložky v loži zvětšit na odpovídojící rozměr + vyměnit pouze spojku hříd??.)Poraďte prosím. :idea:
Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... 

Samozřejmě že žádná závratná rychlost nenastane - ale otevřou se jiné možnosti v M4 je daleko větší škála možností (třeba 2-listá vrtule)Na stránkách firmy MP-Jet http://www.mpjet.com/news/index.php?opt ... &Itemid=29 najdeš redukci z průměru 2 na závit M4. Takže stačí vzít tu hřídel s M3 závitem a ten konec hřídele ubrousit ( třeba plochým pilníčkem ) na průměr 2 mm a tuto redukci ( označení MPJ 52500 ) pak nalepit.
Od toho motoru ale žádné velké navýšení rychlosti nečekej.

Dvoulistý šroub se dá nasadit i na tu M3. Je taky tuším od Modely, ale nemá mosazné puzdro se závitem. Nicméně na M3 se dá našroubovat. Řešil jsem to u Xenie, kde jsem použil starou hřídel s pouzdrem a třílistým šroubem (tuším ROBBE). Tam je hřídel o průměru 2 mm. Zkusil jsem to, než se vrhnu na tu Boříkem zmiňovanou redukci. Nemuselo by se - zatím - nic brousit ani lepit. Já musel zvětšit průměr hřídele pomocí mosazné trubičky a pak to všechno zalepit. Ten šroub je myslím docela běžně k mání (jediný dvoulistý šroub od Modely) a stojí kolem 12 Kč. Jako první pokus o změnu bych asi šel tímto směrem.
Zdenek
Zdenek
Bohužel zřejmě docházejí bohaté zásoby Modely,nikde již není k mání!!(několikrát mi bylo v různých obchodech řečeno jjooóóó pane to je HISTORIE :!: :!:Dvoulistý šroub se dá nasadit i na tu M3. Je taky tuším od Modely, ale nemá mosazné puzdro se závitem. Nicméně na M3 se dá našroubovat. Řešil jsem to u Xenie, kde jsem použil starou hřídel s pouzdrem a třílistým šroubem (tuším ROBBE). Tam je hřídel o průměru 2 mm. Zkusil jsem to, než se vrhnu na tu Boříkem zmiňovanou redukci. Nemuselo by se - zatím - nic brousit ani lepit. Já musel zvětšit průměr hřídele pomocí mosazné trubičky a pak to všechno zalepit. Ten šroub je myslím docela běžně k mání (jediný dvoulistý šroub od Modely) a stojí kolem 12 Kč. Jako první pokus o změnu bych asi šel tímto směrem.
Zdenek

Já ho koupil u Vaňoucha, videl jsem jej i u Pecka Modelář a na internetu minimálně v Admirálshopu. Chce to neztrácet naději - určitě se dá sehnat.
Zdenek
Zdenek
Máš pravdu právě jsem se dočetl tady na fóru že podobný ,ne-li stejný problém řeší kolega a 2- list má v nabídce Vladyka Models.Tak nejdřív zkusím koupit tu dvóju a pak se uvidí jestli to bude něco platné.Já ho koupil u Vaňoucha, videl jsem jej i u Pecka Modelář a na internetu minimálně v Admirálshopu. Chce to neztrácet naději - určitě se dá sehnat.
Zdenek

[quote="Bořík"]Na stránkách firmy MP-Jet http://www.mpjet.com/news/index.php?opt ... &Itemid=29 najdeš redukci z průměru 2 na závit M4. Takže stačí vzít tu hřídel s M3 závitem a ten konec hřídele ubrousit ( třeba plochým pilníčkem ) na průměr 2 mm a tuto redukci ( označení MPJ 52500 ) pak nalepit.
Od toho motoru ale žádné velké navýšení rychlosti nečekej.[/quot
Právě jsem si řekl,jak myslíš velké navýšení rychlosti?Podle mě je to motor srovnatelný jak parametry,rozměry i výkonem (drobné odchylky sice jsou ne však zásadní) :?
Od toho motoru ale žádné velké navýšení rychlosti nečekej.[/quot
Právě jsem si řekl,jak myslíš velké navýšení rychlosti?Podle mě je to motor srovnatelný jak parametry,rozměry i výkonem (drobné odchylky sice jsou ne však zásadní) :?

Týká se motoru MABUCHI a SPEEDu 400.Mamuchi mám v té lodi,a původní zpráva se opřela o to že jsem jej srovnal se Speedem :shock:Nevím, s čím je ten motor srovnatelný ... nerozumím, s čím a co srovnáváš.

Dobrá,dobrá, vyzkouším nejdříve Modelu.Pak eventuelně redukce (M4)- tím větší možnosti (zkusím max 3).A když ani to nepomůže tak výkonější motor ??a ftááák, tak to jo, to máš pravdu, ty motory jsou hodně podobný - z hlediska výkonu.
Ale ten dvoulistý modelácký šroub tomu moc nepomůže. Nejvíc zkušeností se ždímáním výkonu a optimalizací čtyřstovkového pohonu mají asi "blechaři" - viz nedávný článek na monaku. A ty blechy jsou docela svižné. Používají speciální kovové šrouby, které asi nebudou z nejlevnějších. U těch blech je celá konstrukce podřízena rychlosti a ovladatelnosti, což u toho raketového člunu je dost nepravděpodobné.
Podobnou loďku, jako je blecha, nabízí i modelářství Reichard v Brně a tam doporučují tuším dvoulistý šroub Graupner o průměru 25 mm http://www.hobbyteam.cz/script/popis.as ... .0&Okruh=3 ( typ 451.0 ). Asi nebude tak dobrý, jako ten kovový, ale pro začátek by se to dalo vyzkoušet.

Na tu 400ku můžeš dát Graupner třílistý 35mm. 400ka to utáhne bez problémů. Na monaku se můžeš podívat na model Kanaďan. 400/6V na čtyřčlánek nebo 7.2V na 6tičlánek s tím lítají po vodě. S rychlostí jsou spokojeni i kluci takže se jedná o Ivankapův "Artur v kluzu" :-)
Co se týče závitu. Máš asi tři možnosti:
1) změna na M4 - byla popsána výše
2) změna na M2 - šrouby se dělají (Graupner) se závity M2, M4, M5... proč teď vynechali M3 i když kdysi M3 dělali nevím. Možný problém je, že ta M2 může při nárazu se ulomit v místě přechodu z průměru 3 na M2. Je tam vrub.
3) koupit lodní šrob s M2, díru převrtat na průměr 2.4mm a vytočit v ní závit M3. Jde to, dělám to občas, nevýhoda je, že když někde mimo domov (obvykle na závodech) ztratíš šroub, neseženeš náhradní, protože nikdo takového exota nemá.
Co se týče závitu. Máš asi tři možnosti:
1) změna na M4 - byla popsána výše
2) změna na M2 - šrouby se dělají (Graupner) se závity M2, M4, M5... proč teď vynechali M3 i když kdysi M3 dělali nevím. Možný problém je, že ta M2 může při nárazu se ulomit v místě přechodu z průměru 3 na M2. Je tam vrub.
3) koupit lodní šrob s M2, díru převrtat na průměr 2.4mm a vytočit v ní závit M3. Jde to, dělám to občas, nevýhoda je, že když někde mimo domov (obvykle na závodech) ztratíš šroub, neseženeš náhradní, protože nikdo takového exota nemá.
- Martin Červenka
ohledne tech blech. jednu mám od kolegy doma.vše jsem dal do kupy jak radil a včetne 2listé vrtule 25mm. ta lod se mi nedostal vubec do skluzu. proste sem na to koukal jak blázen...ale třeba je chyba nekde kde nevim že ta chyba je,...sklon hřídele a těžisšte jsem mockrát kontroloval a je v pořádku. jen proste ten šroub je myslím malej...motor jede tzv. na prázdno
- Pepa Darvas
Martine poslal jsem Ti dobrý trup ,který jezdí,ale jestli do něj rveš držák na osm tužkáčů ,tak se nediv ,že Ti to nejede.Já s tímto trupem jezdím a je srovnatelný s trupem od Macháně ,o kterém jsem tady psal.Jestli Ti nejede napoprvé ,musíš se s tím zabývat ,je dobré ,když požádáš o radu ,nemůžeš ,ale po někom chtít ,aby Ti na dálku bez fotky ,bez videa poradil ,co máš dělat ,je to jako ,když bych Ti do postele strčil holku a ještě Ti musel ukázat ,co s ní máš dělat,musíš si poradit sám.To je ta pravá modelařina.
-
- Podobná témata
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek