Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Pohon pro rybářský trawler

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
Joe

Re: Pohon pro rybářský trawler

Příspěvek od Joe »

Sice se považuji za modeláře, ale jak jsem se na jedné ze stránek dozvěděl, měl bych vědět něco i o elektřině. Bohužel toho moc nevím, proto asi nejsem modelář. Přesto bych Vás rád požádal o radu.

Stavím rybářský trawler v měřítku 1:45, který byl vyprojektován v Norsku, loď byla nedávno dokončena v ruské loděnici a domovským přístavem je Dánsko. Model v rozestavěném stavu je na následujícím obrázku.

portal/img/gallery/692_1246952031.jpg

celková délka modelu 61 cm
délka na čáře ponoru 58,5 cm
ponor cca 10 cm
šířka 20 cm
váha bude muset být trochu větší vzhledem výšce ponoru a tvaru trupu - nedovedu odhadnout, nyní má cca 2 kg
lodní šroub by měl být o průměru 50 mm, 4 listy, stoupání 51,2 (od firmy Raboesch)
jak jsem se dočetl v knize Lodní modely od Syrovátka rychlost by měla být cca 1 m/s

V modelu jsou připraveny 2 boční pohony - přední a zadní. Každý je osazen jedním motorem SPEED 400/7,2 V.

Jaký pohon by jste mi doporučili. Měl jsem připravený motor Speed 400/7,2 V s převodovkou 1:3, ale té převodovce bych se rád vyhnul. U nedávno dokončeného Artura zřejmě převodovka působí větší hluk celé lodi.

Díval jsem se na stránky firmy Megamotor, kde mají v oddíle Tipy&triky vzorec s výpočtem na stanovení výkonu elektromotoru a kde po zadání základních čísel Vám provede výpočet, ale moc mi to neřeklo http://www.megamotor.cz/v3/script/default.php). Tato firma nabízí i motor SP3657-030 a SP 3657-050 pro lodě, ale neslyšel jsem o nich nic.
PeterP

Příspěvek od PeterP »

Skús pozrieť sem :

http://www.rcmodely.sk/zobrazclanok.php?id=120

Myslím, že ten motor by na rybársku loď mohol byť vhodný.
PeterP
ik33

Příspěvek od ik33 »

Nikto nema skusenosti s tými motormi od Megamotor ?? Sú teda vhodné na použitie aj do väčších pomalých lodí?
PeterP

Příspěvek od PeterP »

ik33 píše:Nikto nema skusenosti s tými motormi od Megamotor ?? Sú teda vhodné na použitie aj do väčších pomalých lodí?
Na meranie jedného z tých motorov som dal link.

Myslím, že závery o vhodnosti použitia sú pomerne zrejmé.

Ja používam podobné motory ( no name) v remorkéroch (cca 80 cm, 6 - 8 kg, 2x fí 50-60) a sú, podľa mňa, OK.

BTW: Čo je to väčšia pomalá loď? ( Rozmery, výtlak, priemer vrtulí, počet vrtulí)
PeterP
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“