Máte u nás registraci a nedaří se Vám přihlásit? Nechte si vygenerovat nové heslo jako zapomenuté: app.php/user/forgot_password

Aká spojka motor - lodný hriadeľ

Vše co se týká pohonu pro lodní model (motory, lodní šrouby, JET, Kortyho dýza, kormidla a pod.)
Odpovědět
Ľuboš

Re: Aká spojka motor - lodný hriadeľ

Příspěvek od Ľuboš »

Prosím o radu resp. skúsenosti z prevádzaky. Aké je výhodnejšie spojenie motora s lodnou hriadeľou na priamo pre remorkér ( motor 600, lodná skrutka priemer 50 mm)? Riešiť to klasickým kovovým kardanom alebo radšej vyskladať pružnú spojku? Tie šesťhranné pružné elementy takejto spojky sa mi javia veľmi subtilné. Ďakujem.
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Rozhodně to chce nějaký pružný element, jelikož obyčejný kardan dělá kravál a přímou spojku se asi nepovede pořádně vycentrovat s motorem, takže pak vznikají zbytečné vibrace. Sám mám teď tu šestihrannou s pružným elementem, ale zatím to nebylo na vodě. Nicméně už na suchu je vidět značný pokrok, ať už se jedná o menší vibrace nebo o menší hluk.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
S přátelským pozdravem ladous
sas

Příspěvek od sas »

nejlepší je přímá spojka z duralu, další varianta je pružná nebo kardanová spojka
Třeba tady http://www.admiralshop.wz.cz/Prodejna/start.html
http://www.modelylodi.cz/uvodni-ramec.htm
Pavel Daněk
Al khubar a Schnellboot S-100, ve stavbě
FUTABA 3PM 2,4GHz, 6EX 2,4GHz
ESN

Příspěvek od ESN »

ladous píše:jelikož obyčejný kardan dělá kravál
Kde si na tohle přišel, mam kardany v WGčku a žádný extra hluk nedělají.
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Nojby píše:Kde si na tohle přišel, mam kardany v WGčku a žádný extra hluk nedělají.
Na to jsem přišel u Fley, ale je fakt, že tam jsou trochu jiné otáčky. Nicméně bych to hlukem přirovnal k převodovce z Admiralshopu.
ObrázekModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
Ľuboš

Příspěvek od Ľuboš »

Myslím, že hlučnosť kardanového spoja je relatívna a zavísí predovšetkým od zostavenia kompletu, vyosenia jeho častí a samozrejme aj od jeho pracovných otáčok. Úplne tichý nebude však nikdy. Nemám ešte praktickú skúsenosť, ale nepochybujem o tom, že hlučnosť pružnej spojky bude podstatne nižšia. Čo by ma však predovšetkým zaujímalo je to, ako sa javia tieto pružné spojky v prevádzke z pohľadu mechanických vlastností. Hlavne aká je živoznosť gumových šesťhranov, ktoré prenášajú otáčky ( pritom v ponuke sú dokonca 3 typy podľa tuhosti ). Teda je tu aj otázka, aký zvoliť. Či len laborovať, čo to spraví v praxi? Keď človek drží ten šesťhranný gumový element v ruke, tak nevyzerá nič moc. Človeka naozaj napadne, či to tá 600-vka motor v spojení s 50 mm lodnou skrutkou jednoducho neukrúti.
Godric

Příspěvek od Godric »

Doporučuji tyhle spojky, mám je u Abeille 1:100 a jsou tichoučké. O kvalitě nemám pochyb, drží nádherně, ta guma se jeví jako dobrý materiál a nemyslím si, že by se mohla zničit protočením. Povolil se mi šroub a místo toho aby rupl kardan, tak se urvalo kormidlo.

http://www.mpjet.com/news/index.php?opt ... 3&Itemid=2
ESN

Příspěvek od ESN »

ladous píše:
Nojby píše:Kde si na tohle přišel, mam kardany v WGčku a žádný extra hluk nedělají.
Na to jsem přišel u Fley, ale je fakt, že tam jsou trochu jiné otáčky. Nicméně bych to hlukem přirovnal k převodovce z Admiralshopu.
tak to nevim ale nevidim důvod proč by měl bejt kardan hlučnej
Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ
ladous
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ladous »

Ľuboš píše:Človeka naozaj napadne, či to tá 600-vka motor v spojení s 50 mm lodnou skrutkou jednoducho neukrúti.
Myslím, že neukroutí. A když se v případě zamotání čehokoli do lodního šroubu ukroutí, tak je to jedině dobře. Zajímavější by bylo vědět, jakou má ten materiál životnost celkově, aby to po třech letech nezpuchřelo...
Odpovědět
  • Podobná témata
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na „Pohon“