Téma: 3D tisk v lodní modelařině
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
|
Diskutujte s námi nejen o lodních modelech |
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
MoNaKo DF » Vybavení dílny » 3D tisk v lodní modelařině
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.Pro představu jaké jsou rozjezdy této tiskárny? Y,X a Z.
optám se konkrétně:
jak je vyřešeno vyleštění té formy na vrtulový list pro povrch vhodný k aplikaci komponent uhlíkového laminátu a jak se chová forma při následném temperování při výrobě uhlíkových listů?
Modře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.Další otázka . Rád bych, kdybys zkusil porovnat cenu a dobu . Za jak dlouho se vytiskne takový trup jako je na fotkách nahoře a kolik to zhruba stojí. Nebo kolik ten model váží. Nechci přirovnávat, ale nemám zdroj který by mi něco o tom víc prozradil.
To bohužel neví a myslím že cena nebude příjemná, pokud přepočtu 1kg ABS na cca 500kč.
na můj dotaz by odpověd nebyla?
Pepo v prvním odkaze je v anglickém textu článku psáno, že prázdný trup váží z ABS 0,6kg a s elektronikou 1kg........a že ABS není nejvhodnější materiál na rychlé lodě ale že účelem bylo vyzkošet ,,že to neklesne ke dnu a bylo velmi zábavné vytisknout si lod v domácí kůlně......,,
Petře díky. Chtěl jsem včera také napsat, že spousta modelářů nemá ráda plast, a raději stavějí klasiku. Mám CNC frézku a přiznám se, že nástavby, detaily, paluby a vše co se dá vyříznout v 2D na ní řežu. V cadu se trošku vyznám a i jednoduché věci v 3D si dokáži nakreslit. Zkoušel jsem i vyřezat kousky trupů a následně je slepit. Zajímám se o to protože by se ten ABS trup nechal použít na formu.
Materiály na 3D tisk se dají sehnat podstatně levněji než za 500 Kč/kg, ale musí se kupovat ve větším. Osobní zkušenost s tím nemám. Rozhodně je výhodou, že téměř 100% zakoupeného materiálu skončí ve výrobku (na rozdíl od všech ostatních obráběcích a řezacích technologíí).
Kloubouk dolů před tím, kdo kreslil tu ponorku, nicméně na výrobu je to v pohodě, ona je menší než se zdá (není přiložené měřítko, ale podívejte se na sloušťku vrstev plastu) a je lepená z více kusů.
Obecně s trupy na lodě bude problém, větší věci s tenkou stěnou se při 3D tisku bortí a kroutí a dost hraje roli tepelná roztažnost materiálu a nerovnoměrný ohřev (topná podložka, co je dál (výš) se tolik neprohřeje). Není to úplné borcení, spíš menší změny rozměrů, ale když se to pak má lícovat k sobě ... nebude to sranda. Kromě toho, vytištěná stěna NEMUSÍ být vodotěsná ani při tloušťce dvou plastových "housenek". Buď to vyjde, nebo se musí plochy jemně naleptat ředidlem a tím se mikrootvory zalepí (a povrch vyhladí od "vrstevnic"). Osobně bych zrovna na trupy přes 1/2 metru ani po částech 3D tisk nepoužíval - respektive jen jako zajímavý pokus - na záchranné čluny, stěny kajut včetně rámů, hydrantů, světel, klik, ... klidně. Ale bude tu pak problém s vyhlazováním. Naopak na nejrůznější technické paluby, držáky, příruby .... prostě na vše, kde se dá vykašlat na "vrstevnice", na to je to výborná technologie.
Otázka času. No, při jednom požadovaném kusu bych nic, co má oblé prostorové křivky a je potřeba, aby to trochu vypadalo, takto nedělal. Nakreslení bude trvat dost dlouho, na druhou stranu je i hodně profesí, kde to nevadí a tahle práce na počítači se dá kdykoli odložit - pár lidí znám, co to takhle dělají (jeřábníci, doktoři na noční, ostraha, ...). Kdyby se ten čas měl počítat do nákladů ... problém. Když už ale je (správně) nakresleno, tak čas člověka na jeden kus je minimální, na ten trup (14 dílů ?) bych to odhadl na hodinu. Jiná věc je čas stroje, ten ale může běžet i přes noc a dělat víc (různých) kusů současně vedle sebe na jedné ploše, čímž se zabaví třeba na 6 hodin. Jeden díl bude trvat něco mezi 0,5 a 1 hod, ale je to odhad od boku, moc záleží na rychlosti pojezdu i na tloušťce vrstvy.
Temperování formy na vrtuli - to bych taky rád věděl. Ale fak je, že existují materiály, které nejsou jen čistý plast a nemuselo by jim to vadit, jenže podle fotky je to standardní plast. Nevim.
dík za odborný názor potvrzuje v podstatě to co jsem se snažil říci.
neobracej smysl..... tady jsem se tě ptal na formu na list vrtule a neodpověděl jsi, nejspíše proto, že zatím nevíš co odpovědět. To, že to není technologie univerzálně použitelná jsem napsal a nechal jsi to uraženě zamáznout do ,,žumpy,, .....
To, že modelář by měl opravdu nejdřív umět rozeznat pilník od párátka než si vytiskne model stažený z ,,open,, a začne ho prezentovat jako vlastní výtvor, si myslím stále a klidně to zopakuji kdykoli a kdekoli, protože z MÉHO pohledu opravdu jinak modelářem není ......je jen hledačem, následně kresličem 3D( v lepším případě) a následně povrchovým tmelitelem.....atd.
Michal tu odborně a s nadhledem řekl, co měl na mysli a nelze s ním než souhlasit ...myslím , že se v této problematice orientuje trošku déle než ty a má i větší rozhled v této technologii .... musím říci, že to byl právě Michal kdo mě před 2 roky docela nahlodal směrem k tisku 3D , leč zatím mi nepřijde kvalitně použitelný bez nepřiměřených vstupních nákladů -reprap tehdy sehnatelný kolem 9-10 litrů v rámci kurzu a zaškolení a tedy vytištění tiskárny není ani dnes natolik přesný aby se dal srovnávat s precizní ruční modelařinou obzvláště v detailech.
Tím neříkám 3D tisku ne.... říkám jen, že celý model tím opravdu kvalitně a podle plánu nevytiskneš aniž bys musel detaily upravovat s ohledem na limity stávající technologie a materiálů.
Pomíjím nutnosti o kterých Michal psal týkající se času pro návrh modelu kde opravdu kvalitní 3D projekt modelu který není veřejně ke stažení kdesi ve světě, vyžaduje minimálně stejný čas jako nakreslení klasického výkresu a vyřezání například žeber a ostatních součástí. Pak je tu samotné tištění a jak Michlal napsal není to zrovna turbo rychlost....a v případě tisku trupu o rozměrech jak jsou na tvém odkazu se jich moc vedle sebe v řezech na základní desku nevejde. Občas se vyskytne i mírná chyba v podobě vrstvy která na konečném modelu jaksi vylézá z povrchu a působí na pozorovatele jako pěst na oku nebo mírný posun pokračující vrstvy po opětovném povelu k tisku po pauze......bohužel k podobné chybě stačí občas ,,pauznutí,, tisku a v některých opravdu dobře umístěných tiskárnách i dupnutí na podlahu vedle podstavce tiskárny......
Jsem pro využití pro malé součásti v mnoha kusových seriích a u těch které zároven nemají nároky na kvalitní hladký povrch,
jsem pro využití pro prefabrikované součásti konstrukcí které využijí děcka v kroužcích stejně jako se využívají laserované nebo odlévané či frézované součástky , ale jsem proti využívat toot jako všespasitelnou didaktickou pomůcku pro manuálně nezručné -tedy jako jakýsi equalizér šikovnosti.....
A to je v podstatě to, co jsem měl na mysli a co mi nepřímo ve velké části textu Michal a nejen on potvrzuje a s čím nelze než souhlasit.
Teda pokud zrovna nejsem zaslepen novou hračkou.......
Ty si nedáš pokoj
Pěkně nám to vlákno dále zasíráš ![]()
Jinak na rovinu náklady na pořízení 3D tiskárny pokud nic nemáš v šufleti jsou cca 5-6 tisic.
Pokud máš v šuplíku dostatek věcí, tak se vlezeš i tisícovky.
A hodnotit rychlost tvorby je opravdova ubohost. Někdo hold třeba doma bordel dělat nemůže a je vděčen za počítačovou modelařinu a nebo si radši v teple něco nakreslí než mrznout v dílně přes zimu ![]()
Ale to ty hold nevidíš. A já žádnou novou hračku nemám. Nejsme vlastníkem RepRapu, jen mne to zajímá jako možný směr konstrukčních hlejblátek.
no řekl jsem co jsem chtěl a pokud ti šlapu v pískovém hradu tak se omlouvám..........:lol:
nicméně stále jsi neodpověděl na to leštění a materiál pro formu která by měla vydržet teplotu okolo 120°C pro správné temperování uhlíkových laminátů pokud to není jen amaterská výroba lupenů co se tváří kvalitně......
a to si myslím do vlákna docela patří....pokud obrázkem řekneš A odpověz na B.......
pokud nevíš řekni to, abychom mohli pátrat tam kde vědí........
P.S. v dílně nemrznu neb ji mám v bytě a řezání a broušení docela zahřeje.....ono postavit trup lodě do půl metru délky je otázka 20- 40 hodin čistého času pokud zvolíme vhodné technologie a podle typu trupu a to vím z vlastních měření, ale dá se zvládnout i za podstatně méně ....... nevím proč by počítání času bylo ,,opravdovou ubohostí,, nemám nic proti pokud totéž bude kdokoli stvět třeba rok po večerech ale určitě z toho bude mít radost a bude nadšen z každé přilepené či obroušené plaňky .
Stejně tak ti neberu radost z našpricovaných housenek ...... pokd ti to vyhovuje špricuj , možná časem dojdeš ke koupi MIG svářečky a upevníš koncovku na posuvy rep-rapu vytištěného např 3x větším měřítkem a bude z toho umělecky ztvárněný objekt 1:1 podobně jako se v Číně začínají tisknout jednoduché domy v měřítku 1:1 z recyklátu PET láhví..... docela se na to těším a to myslím bez sarkazmu, snad se dostaneš na úroven d tisku který používá USarmy na misích kde je třeba nahradit např součástku pásů tanku.....
Technologie je výborná jen tohle uplatnění je ...prostě nedokonalé....
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
MoNaKo DF » Vybavení dílny » 3D tisk v lodní modelařině