1

Téma: Remorkér Bilbao

Vážení kolegové, protože nejsem sám kdo tu staví Bilbao (Alai, Gogor, Aitor Uno aj.), chtět bych vás tímto poprosit o vaše vlastní postupy a postřehy při stavbě. Zároven bych poděkoval Severanovi za velmi užitečné články a fotky z jeho stavby.       Tak dotaz č.1 : Jak vyřešit spojení tažného lana, ovládaného navijákem se skoro maketovým hákem ?     2: Na střeše nástavby je umístěn nějaký válec, na všech foto zakrytý plachtou-co to je a k čemu to slouží.

Palec nahoru Palec dolu

2

Re: Remorkér Bilbao

Byť tento model nestavím, pokusím se odpovědět:

Ad 1) Tažná lana (ocelová i polypropylenová) mají standardně na obou koncích zapletená oka. Takže je třeba se pokusit o takové oko. Pozor, nemají kovovou výztuhu, tzv. "kauši" (bohužel, český termín neznám). Pokud remorkér táhne hákem, tak se podává lano z tažené lodi a tam se uvazuje na pachole/úvazník (tah nejde přímo na naviják), pokud táhne lanem z vlastního navijáku, tak je to lano uvázáno na pacholeti na palubě tažené lodi a na remorkéru už se nikde neuvazuje.
Ad 2) Ten válec je ve skutečnosti magnetický kopas, respektive stojan na něj, samotný kompas je až nahoře. A aby to celé netrpělo povětrností, natahuje se na to "pokrovec" neboli povlak či kryt ušitý z plachtoviny.

Zdenek

Palec nahoru Palec dolu

3

Dík za odpověd. Nevěděl jsem že se kompas dává na střechu. Ale u toho háku jde o to jak to "narafičit" aby to vypadalo že táhne hákem ale ve skutečnosti lano vedlo do podpalubí k navijáku. Tenhle typ nemá tažný naviják.

Palec nahoru Palec dolu

4

Tak v tomhle už neporadím. Já to chystám na svém remorkéru dělat tak jak to bylo ve skutečnosti: hák.
Zdenek

Palec nahoru Palec dolu

5

Já na svým prďochovi mám rozpracovaný plně funkční hák včetně vypouštění, ale nějak porád není čas to dodělat. Jak to dám konečně doma dohromady a nastěhuju si vercajk, tak potom sem šoupnu nějaký fotečky.

Severan

Palec nahoru Palec dolu

6 Naposledy upravil: SH (02-08-2009 23:17:11)

Palec nahoru Palec dolu

7

Palec nahoru Palec dolu

8

Pre Coro:

No musím povedať, že vyzerá to perfektne. Netušil som, že si s remorkérom už tak ďaleko. Tomu hovoríš začiatok ?  Ja mám v takejto podobe loď po roku stavby, a nahováram si, že už na nej nemám veľa roboty  ...  wink

Ešte stále zháňaš elektromotor, alebo už niečo máš ?

PeterP

Palec nahoru Palec dolu

9

Ja sa s elektrikou bavím, a budem robiť rôzne pokusy.
Mám tu niekoľko 6 plechoviek s rôznym KV, veľkosti 550 až 600, na 6V by sa vybrať dalo, tak asi zatiaľ ďalší mi netreba. Ale chcel by som tam mať "hybridný" pohon zložený zo spriahnutého slabého SS motoru spolu so silnejším strieďákom ktorý by bol pri manévrovaní vypnutý, budem robiť pokusy a samozrejme potom (aj priebežne) dám vedieť  ako to dopadlo.

Palec nahoru Palec dolu

10

Ahoj. Už jsem myslel že v tom zůstanu sám. Pěkná práce. Až dodělám vnitřek (stále čekám až dojde příčný pohon) tak to sem snad dám, (dík SH). Já zvolil motor Robbe 755/40, původně měl být Graupner 900 ale po tom co nekřestansky podražil jsem to změnil. Snad bude stačit. Severan slíbil že sem dá nějaké foto tažného háku tak pokud ho má hotový mohl by nám ho ukázat.

Palec nahoru Palec dolu

11

Elektronická Sekretářka Nojby pro neznalé: JSEM MUŽ

Palec nahoru Palec dolu

12

ahojte,
chcem sa opytat Vas co staviate Bilbao, ci mate trup a nastavbu od Pepu Darvasa ?

Palec nahoru Palec dolu

13

pre PeterP,
cau, poslal som Ti par sprav ale neozval si sa ...

Palec nahoru Palec dolu

14

PeterP

Palec nahoru Palec dolu

15

pre PeterP
posta tu cez MoNaKo.

Palec nahoru Palec dolu

16

Ahoj. Nevím jak coro, já ho mám od Pepy.

Palec nahoru Palec dolu

17

tiez totiz o nom premyslam, ze by som si ho objednal. Ake su original farby Puerta ?

Palec nahoru Palec dolu

18 Naposledy upravil: kit (29-08-2009 20:18:55)

Palec nahoru Palec dolu

19

Palec nahoru Palec dolu

20

Palec nahoru Palec dolu

21

PeterP

Palec nahoru Palec dolu

22

Palec nahoru Palec dolu

23

2Coro:Odpoved aj na prispevok v TT.
Hlucne?Jediny specilany zvuk je piskanie toho motoru,ale to maju vsetky cinske striedaky.(ak sa na to nezameriate tak to neregistrujete)
Ak mas skrutku poistenu kontra maticou tak ju nestratis.Vlasce a rastliny ten motor roztrhne.Ak sa ti skrutka zablokuje(kamenom)tak ohnes na nej list.(odskusane,kamen do skutky 1x a vlasce a rastliny skoro zakazdym ked niekoho zachranujem)

"...A očakávam problémy so strihaním hriadele alebo strácaním šroubu, zmena smeru otáčania je totiž pri tomto regulátore (v režime "rock crawler") nedoriešená a "sekne" celým pohonom..."

Ten problem so "seknutim" pri spatnom chode nemam.Nemas nahodou zapnutu Brzdu a nastaveny vysoky stupen brzdenia?Treba ju vypnut a potom sa da plynulo ovladat otacky aj na reverz
Ako ten regulator nastavujes?cez vysielacku?lebo je k tomu programovacia karta cez ktoru sa lahko da vsetko nastavit zvlast(nemoze dojst k omylu pri nastaveni)

Palec nahoru Palec dolu

24

Palec nahoru Palec dolu

25

Palec nahoru Palec dolu