pro Ivvo,
tady néjde o rychlé nebo pomalé rozjezdy, jde tady o konkrétní motor , jeho použití v konkrétním modelu a použití v TT.
tady mělo jít v první řadě úplně o něco jiného, a to o vhodnosti použití motoru 720 do modelu, natož tento model použít s tímto motorem na TT.
motor Graupner 720 BB turbo: 6-13 voltů,12V-0,75A-4100ot, jmenovitý proud 3A, blok. proud 13,5A dát do Abeille Flandre : 126 x 29 x 14, 17,5 kg, korthy dýzy , 80 mm Raboeshe šrouby-stoupání 82. Maketová rychlost 79m/min = 1,3m/s. Model má mnohem menší hydrodynamický odpor přídě než klasické remorkéry ( ochota se zastavit)
Motor má sice v papírech : určeno pro velký model s velkým šroubem , ale také se uvádí pro velice pomalou plavbu. Když tento motor vznikl, tak se vůbec nic nevědělo o páčkovém běsu v TT. Pro rychlost cca 1m stačí 6- 8W příkonu takže není problém totálně omezit výkon - otáčky. A jak ho rozjedeš, tak Ti pluje prakticky "silou vůle".
Motor je osmipolový dá se předpokládat, že nepůjde rychle dolů s otáčkami při zatížení( nedají se sehnat tech.údaje )
a teď doslova teoretická úvaha:
rychlost modelu 1,3m/s ........79m/s.
šroub Raboesh ....stoupání 82 ....odpočítám nějaké ztráty prokluzem(20%?)....0,0656m x 1250 ot.=82m= 1,36m/s. ,
k této rychlosti je potřeba cca 20W příkonu = maketová rychlost.
při 1500 ot./min .....0,0656m x 1500 ot./min = 98,4m= 1,64m/s., cca 40W příkonu
při 1800 ot./min. .... 0,0656m x 1800 ot./min =118 m= 2m/s., cca 70,3W příkonu
Teď to otočim : zabudují se motory točící 4100 ot./min......klesnou otáčky zatížením 80 mm šrouby na optimálních 1500ot.-1800ot. a budou mít motory odběr do 3A ? nebo ne ? Jaký bude odběr A ?
co když motor bude odebírat 6A-7A , a otáčky budou pořád vysoké? Omezím výkon regulátorem - otáčky, ale zvýším proudový odběr.
Pokud motor utáhne 80 raboesche v s korthovkou, tak to bude s vypětím všech sil , takže žádné běsnění, ale pěkný pomalý rozjezd se spožděnou akcelerací. Sebemenší prudší přidání "plynu" a je proudová špička v maximu a na okamžik zastavený motor, natož varianta páčkování. U tohoto konkrétního motoru nemoho zapomenout na pomalé rozjezdy. Pak mi ten 16A regulátor stačí. Pokud ho použiji v TT budu pořád proudovými špičkami v blok. proudu a je velká pravněpodobnost, že to nevydrží motor a následně regulátor , i kbych použil 32A. Motor podle mne se svými parametry není vhodný pro TT v tomto modelu a sestavě..
Jen tak na okraj 80 oproti 60 potřebuje pro stéjnou rychlost o cca 1/4 menší otáčky, to znamená nižší napětí a větší proud pro stéjný výkon. To paradoxně může znamenat potřebu silnějšího motoru, ať není proudově přetěžován.
To, že používána 720 v remorkérech pro TT a její záměna za 755 už o něčem napovídá.
Vím, jsou to jen teoretické úvahy, ale v tomto případě čekat co ukáže praxe , a pak případně "vyhodit" 2 motory za 2500,-.
Neměla tady být spíše diskuze ohledně motorů pro Abeille Flandre. ? Samozřejmě v jiném tématu.
Podle mne, už by bylo lepší použít motor Robbe 755 s převodem ozubeným řemenem 1:2. S otáčkami 2800 ot./min. a blokovacím proudem 25A. Za cenu 720 by se to mělo dát poskládat.
nebo automobilový motor z chlazení 2600 ot./min 55W, které příjdou prakticky dva nové za cenu 1ks 720 ?
A pak samozřejmě regulátor 56A.,
Základní chybu, kterou jsem udělal, je že jsem nepolemizoval ohledně použití motoru 720 v případě, že ho chtěl použít v TT jak navrhoval msob s reglem 56A a vlastně nevyvolal diskuzy na téma : vhodnost použití motoru 720 BB Turbo v modelu Abeille Flandre v měřítku 1:50.
Ať Tvoje lodě plují a v TT se daří