1 Naposledy upravil: ladous (21-04-2013 20:06:52)

Téma: Jaký regulátor pro A. Flandre v měřítku 1:50?

Ahoj: Mám rozestavěnou A. Flandre v měřítku 1:50. už začínám řešit pohon a elektriku vůbec. mám předběžně v plánu dát motory Graupner speed 720 torque, lodní šrouby budou mosazné 80mm průměr od firmy raboesh,dva příčné pohony poháněné motorem Graupner Speed400. akumulátor bych viděl olověný 12V/24Ah od Admirala. jedná se mi o regulátor, vůbec nevím jaký tam dát. je to pro mě pořád tabu. předem děkuji za odpovědi. s pozdravem Nick

Palec nahoru Palec dolu

2

Re: Jaký regulátor pro A. Flandre v měřítku 1:50?

MoNaKo I, CARIBIC, RARACH, SC B2, SC B3, SMIT BISON
a potom už jenom letadla:
EXTRA 300S na 30ccm, FW 190 na 15ccm, SuperZoom na stříďák, ...... atd

Palec nahoru +1 Palec dolu

3

pro Nicka,
Vzhledem k motoru, který uvažuješ použít: Graupner Speed 720 BB Tourque (blokovací proud 13,5A) Ti pro normální  poježdění i TT stačí DSYS 18A, pro super pocit 32A.
pro příčné pohony, ale musíš mít každopádně 32A regulátory. 18A regulátory nouzově, když si nastavíš na regulátoru pomalý rozběh, žádné brzdění, a nebudeš používat systém "páčkování".

Ať Vaše lodě plují

Palec nahoru −3 Palec dolu

4

Palec nahoru Palec dolu

5

msob napsal: DSYS 18A na pohonu stačit nebudou ( a pro TT už vůbec ne !!!) - praxe hovoří jasně - ono ne vždy prosté přebrání tabulkových hodnot motoru a reglu odráží dění v modelu a regulátoru v praxi.
Pěkný den.

Nechci vyvolávat rozepře, ale na základě Tvé druhé věty by bylo vhodné používat pouze 90A regulátory, protože nevíme co se děje v modelu a regulátoru, a ovládat plyn na čtvt páčky.
pro motor 720  - 13,5A doporučuješ pro TT 56A regulátor, což je 4x více než proud motoru - motor už prakticky několikrát zhořel, proudová ochrana regulátoru ho neodpojila  a pro motor 400  - 25A  16A regulátor, který je mnohem slabší a může dostávat proudové rázy a motory mnohem častěji odpojí, případně shoří regulátor.

Da se říci, že 99% motorů Robbe 755/40 -  25A, používá i  pro TT 32A regulátor a bez problémů. Většina ostatních používaných  motorů jsou prakticky mnohem slabší.

Ať Vaše lodě plují

Palec nahoru −1 Palec dolu

6

Palec nahoru +3 Palec dolu

7

Dlouho jsem uvažoval, jestli mám ještě napsat odpověď na příspěvek msoba ze dne 30.4., když jsem dostal "pár facek = -"
A když mi jde teorie (částečně), tak bych si rád něco dojasnil. Doufám, že vše v poklidu.

je zde mluveno o konkrétním motoru Graupner 720 BB Turbo. 
Regulátor16A ( navrhovaný 18A již je nedostupný)Nemluvme o chlazení regulátoru je dostatečně chlazen.

1)jelikož nevím jaký příčný pohon použije, jak ho bude používat (k otočení nebo bočnímu posunutí 120cm"desky" 17kg bude potřebovat větší proud než k otočení 80cm"vaničky" s poloviční váhou a při nasátí nečistoty může dojít k zablokování motoru a tak proudová špička může dosáhnout maximálního blokovacího proudu motoru, což je u 400 25A, proto ten regulátor 32A. 
2) Vůbec nepomíjím proudové špičky na hnacím motoru, ale teorie říká a měření potvrzuje, ale asi to není pravda, že špička rozběhového proudu nebo proudové špičky mohou dosáhnout několikanásobku jmenovitého proudu (proudu při maximální účinnosti) Maximálně však dosáhnou maximálního- blokovacího proudu. To je u 720 = 13,5A.!! K těmto situacím by však nemělo docházet, aby došlo k zastavení motoru. Nutné pomalé najíždění se zpožděnou akcelerací.(nepředpokládám poškození komutátoru nebo vynutí, kdy tyto proudy mohou být v desítkách ampér, ale o tom se tady nemluví)
3)nerozumím ...pak je ještě proud u 720 cca 6-7A při největším využitelném příkonu ...nevadí,  že odběr motoru je vyšší je dostatečná kapacita zdrojů. Motor dostatečně chlazený.  Musí se, ale počítat, že při prudkém rozjezdu proudová špička snadno  dosáhne maximálního proudu. Ale opět 13,5A ne víc.  Proto musí s regulátorem pomalý rozjezd prodloužený čas akcelerace.
Je samozřejmé, že proud je závislý na zdrojích, šroubu, převodovce. U motoru s převodovkou (ozubeným soukolím) je dle mne, špička rozběhového proudu vyšší než u motoru bez převodovky, i když motor s převodovkou bude mít nížší odběr A.

Samozřejmě máš plnou pravdu u ostatních motorů.  Robbe Power 755 ..blok. proud 25A ...regulátor 32A. Všechny ostatní motory mají vyšší blokovací proud. Proto i motor s převodovkou regulátor 56A.

Jestli dochází při páčkovém běsu k likvidacím-regulátorů a regulátory mají o pár ampér víc než blokovací proud motorů, tak to není proudovými špičkami.

Došel jsem k závěru - pokud už není pozdě: Místo toho, abychom se dohadovali, kvůli blbostem, v daném okamžiku = regulátory, tak se měla řešit  problematika vhodnosti použití uvažovaného motoru Graupner Speed 720 Turbo v modelu Abeille Flandre, případně i pro TT a teprve následně regulátory.

Ať Tvoje lodě plují

p.s. jaké motory budeš mít ve svém novém remorkéru ?

Palec nahoru Palec dolu

8

burune, msob ma pravdu.
zapomen na pomale rozjezdy. Kdyz mas zapojeny 150 kg vlek a pred sebou 10cm boji, tak v tu chvili nemyslis na motory, regl, baterie, ale pouze na to, ze ten TUK nesmis dat, takze je ti uplne jedno ze mas plny vpred a das okamzite plny vzad. regly na rechto soutezich jsou nastavene do modu RACE, takze zadna brzda, zadny pomaly rozbeh ale vse naprosto naplno. regl ten motor musi nejdrive zastavit a potom roztocit na druhou stranu. mame vyzkousene, ze ty regly ktere nemaji minimalne 100% rezervu tak to proste neustoji a shori. teorie je krasna vec, ale praxe nas opravdu naucila velmi vyrazne predimenzovat regly.
koneckoncu je to ta nejdrazsi komponenta v lodi a mela by odejit az jako posledni...

http://unios.cmkos.cz/pics/smile.gif
NeJaToD team

Palec nahoru Palec dolu

9

http://www.celysvet.cz/skin/smile/s6448.gifModře píšu v roli administrátora DF (od května 2010) a černě jako běžný uživatel.
                       S přátelským pozdravem ladous

10

Palec nahoru Palec dolu

11

pro Ivvo,
tady néjde o rychlé nebo pomalé rozjezdy, jde tady o konkrétní motor , jeho použití v konkrétním modelu a použití v TT.
tady mělo jít v první řadě úplně o něco jiného, a to o vhodnosti použití motoru 720 do modelu, natož tento model použít s tímto motorem na TT.
motor Graupner 720 BB turbo: 6-13 voltů,12V-0,75A-4100ot, jmenovitý proud 3A, blok. proud 13,5A   dát do Abeille Flandre : 126 x 29 x 14,   17,5 kg, korthy dýzy , 80 mm Raboeshe šrouby-stoupání 82. Maketová rychlost 79m/min = 1,3m/s. Model má mnohem menší hydrodynamický odpor přídě než klasické remorkéry ( ochota se zastavit)
Motor má sice v papírech : určeno pro velký model s velkým šroubem , ale také se uvádí pro velice pomalou plavbu. Když tento motor vznikl, tak se vůbec nic nevědělo o páčkovém běsu v TT. Pro rychlost cca 1m stačí 6- 8W příkonu takže není problém totálně omezit výkon - otáčky. A jak ho rozjedeš, tak Ti pluje prakticky "silou vůle".
Motor je osmipolový dá se předpokládat, že nepůjde rychle dolů s otáčkami při zatížení( nedají se sehnat tech.údaje )
a teď doslova teoretická úvaha:
rychlost modelu 1,3m/s ........79m/s.
šroub Raboesh ....stoupání 82 ....odpočítám nějaké ztráty prokluzem(20%?)....0,0656m x 1250 ot.=82m= 1,36m/s. ,
k této rychlosti je potřeba cca 20W příkonu  = maketová rychlost. 
při 1500 ot./min  .....0,0656m x 1500 ot./min = 98,4m= 1,64m/s.,   cca 40W příkonu
při 1800 ot./min. .... 0,0656m x 1800 ot./min =118 m= 2m/s.,         cca 70,3W příkonu   

Teď to otočim : zabudují se motory točící 4100 ot./min......klesnou otáčky zatížením 80 mm šrouby na optimálních 1500ot.-1800ot. a budou mít motory odběr do 3A ? nebo ne ? Jaký bude odběr A ? 
co když motor bude odebírat 6A-7A , a otáčky budou pořád vysoké? Omezím výkon regulátorem - otáčky, ale zvýším proudový odběr.

Pokud motor utáhne 80 raboesche v s korthovkou, tak to bude s vypětím všech sil , takže žádné běsnění, ale pěkný pomalý rozjezd se spožděnou akcelerací.  Sebemenší prudší přidání "plynu" a je proudová špička  v  maximu a na okamžik zastavený motor, natož varianta páčkování.  U tohoto konkrétního motoru nemoho zapomenout na pomalé rozjezdy. Pak mi ten 16A regulátor stačí. Pokud ho použiji v TT budu pořád proudovými špičkami v blok. proudu a je velká pravněpodobnost, že to nevydrží motor a následně regulátor ,  i kbych použil 32A. Motor podle mne se svými parametry  není vhodný pro TT v tomto modelu a sestavě..
Jen tak na okraj 80 oproti 60 potřebuje pro stéjnou rychlost o cca 1/4 menší otáčky, to znamená nižší napětí a větší proud pro stéjný výkon. To paradoxně může znamenat potřebu silnějšího motoru, ať není proudově přetěžován.
To, že používána 720 v remorkérech pro TT a její záměna za 755 už o něčem napovídá.

Vím, jsou to jen teoretické úvahy, ale v tomto případě čekat co ukáže praxe , a pak případně "vyhodit" 2 motory za 2500,-.

Neměla tady být spíše diskuze ohledně motorů pro Abeille Flandre. ? Samozřejmě v jiném tématu.

Podle mne, už by bylo lepší použít motor Robbe 755 s převodem ozubeným řemenem 1:2. S otáčkami 2800 ot./min. a blokovacím proudem 25A. Za cenu 720 by se to mělo dát poskládat.
nebo automobilový motor z chlazení  2600 ot./min 55W, které příjdou prakticky dva nové  za cenu 1ks 720 ?
A pak samozřejmě regulátor 56A.,

Základní chybu, kterou jsem udělal, je že jsem nepolemizoval ohledně použití motoru 720 v případě, že  ho chtěl použít v TT jak navrhoval msob s reglem 56A a vlastně nevyvolal diskuzy na téma : vhodnost použití motoru 720 BB Turbo v modelu Abeille Flandre v měřítku 1:50. 

Ať Tvoje lodě plují a v TT se daří

Palec nahoru Palec dolu

12

mám pocit že o,, nevysvětlitelných jevech,, v této oblasti by nám tu mohl dost  říci kolega MIČER, dost reglíků mu myslím už prošlo stolem a měřáky  vrámci známého periodika wink

Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!

Palec nahoru Palec dolu

13

ze je motor nevhodny, to nepopiram, ale o vhodnosti tohoto motoru jsem nemluvil.

psal jsem o reglech, jak jsou nastavene a v jakem zatizeni se lode pri soutezi pouzivaji. proto se nam vykonova rezerva velmi osvedcila a vsichni ji dodrzuji.

to co pises o motoru a jeho nevhodnosti to nepopiram.

http://unios.cmkos.cz/pics/smile.gif
NeJaToD team

Palec nahoru Palec dolu

14

Palec nahoru Palec dolu

15

to v podstatě nebylo na Tebe ale pro ostatní aby si nenaběhli a používali zdravý rozum.

Palec nahoru Palec dolu

16

Děkuji,
msob-ovi, Ivvo-vi  za jejich vyjádření k motoru Graupner 720 BB Turbo a Ladousovi za příspěvek k tomuto motoru.

Tímto bych chtěl současně poprosit admina, o skontaktování s Nickem, ohledně nového vstupu do fora -  motory pro Abeille Flandre.

Ať Vaše lodě plují a mnoho úspěchů v TT přeji.

Palec nahoru Palec dolu

17

pro SH,
proudu vody za zádí jsedm si všiml, dokonce u skutečné lodi.
Když dělám "výpočty" z vycucaných čísel z prstu, tak Tě chci poprosit o výpočet ujeté dráhy  80 šroubu se stoupáním 82 při 1250 otáčkách za 1minutu.
-s nemožností  zvýšení proudu při snížení výkonu máš 100% pravdu ..napsal jsem nesmysl.
-co Ti vadí na termínu blokovací proud ? Jinak také tento termín používám proto, že se používá ještě termín maximální provozní proud.  (např. Robbe, jestli jsi si všiml uvádí jmenovitý a maximální provozní proud a blokovací neuvádí)
-domnívám se, ale opět asi mylně, že  blokovací proud se vztahuje k jmenovitému napětí. A co Ti vadí na 13 + 1/2A, když je.
-takže, z toho jak píšeš, je prakticky úplně jedno, jestli je namontován šroub 40 - 80 s různým stoupáním záběrový proud bude prakticky pořád stéjný.

A na závěr Tvá dobrá rada: Takže buď to ten motor zvládne...anebo nezvládne.

Vše v pokoji a Ať Tvé lodě plují

Palec nahoru Palec dolu

18

Palec nahoru Palec dolu

19

Pro SH,
napsal jsi:
1)motáž dráhu(dotaz)a rychlost(otáčky v zadání)
2)ale řekněme., že se ptáš na rychlost ......

To nemyslíš vážně ......otáčky nic neudávají  ....jedině otáčky něčeho udávají dráhu, ze které můžeš odvodit rychlost.
jinak díky za novou jednotku rychlosti : m/min

u svého "milostivého" výpočtu jsi zapoměl odečíst od "rychlosti" v optimálních podmínkách skluz šroubu, který je vždy.
Dále už raději nebudu na to co jsi napsal odpovídat Máš konkrétní loď .

Takže zase nic jsme se nedozvěděli ohledně záběrového proudu ( 1 motor 2stéjné šrouby s různým stoupáním)

Já už končím.

Ale mám k Tobě poslední prosbu, kterou mi doufám splníš.

Napiš už konečně tady konkrétní typ motoru, který ma do modelu Abeille Flandre použít.

Vše v míru a ať Vaše lodě plují

Palec nahoru 0 Palec dolu

20

osobně se docela bavím.......
Ale snad se ještě nestalo , že by tu někdy někdo  řekl konkrétní typ motoru pro konkrétní lodičkua neměl v závěru příspěvku slova o tom,, že by to mělo fungovat,,
Po skušenostech se zakrmovačkou  ale vím že teorie o výkonu motoru  s daným šroubem je uplně nanic protože například ve spojce , převodu  či hrídeli samotné jsou ztráty které se zohlednit předem nedají (ověřeno.... v lodi 2 stejné motory 2 stejné spojky 2stejné hřídele a šrouby od raboesh L aP též stejné dle tabulek motory střídavé  schopné běhu na obě strany  stejnými otáčkami na stejných 2 reglech to vše napájené z jedné velkokapacitní dvoučlánkovky) a světe div se lod jezdila dokolečka dokola ....... ono totiž záleželo i na množství blbé vazeliny v hřídeli.......).Takže pokud se nepoužije  můj  oblíbený šroub z karbonitu-puvodně poloponořený trojlist přímo na hřídelce motoru utopeného pod lodí , mám pocit ,že tato debata je jaksi nekonečná a zcela zbytečná.( a to ještě nezohlednuji vliv namazání ložisek přímo v tom ponořeném motorku big_smile )

Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!

Palec nahoru Palec dolu

21

No, ale tak nějak z toho celého mám pocit, že já a národ se nakonec stejně nedozvíme, čí to bylo dítě... smile
Zdenek

Palec nahoru +1 Palec dolu

22

PH:

jsem rád, že se bavíš. Vždyť o to jde, ne? smile

Ta otázka je mnohem obecnější a zasahuje do celé podstaty DF mimo toto vlákno: když někdo napíše bludy - co pak?
- Reagovat na to s tím, že vznikne sáhodlouhá debata o slovíčkách a dokazování základů fyziky....
- anebo se dobře bavit nad tím, jak neznalí to sežerou a budou se divit, že výsledek neodpovídá představám když "to psali na DF"....?

Čemu dáváš přednost ty konkrétně?

Palec nahoru Palec dolu

23

Palec nahoru +2 Palec dolu

24

Přesně tohle jsem měl na mysli a proto jsem se takto ozval. Jak se říká: Šedivá je teorie a zelený strom života...
Jen pro ilustraci:
Kdysi jsem přišel k Vaňouchům pro konkrétní motor s konkrétní převodovkou (jaké byly doporučeny autorem plánku i modelu samotného - jednalo se o polomaketu 80' ELCO PT Boat) a dopadlo to tak, že místo (tuším) motoru velikosti 500, převodovky 1:2,5 a šroubu o průměru 40 mm, jsem si domů odnesl motor Speed 700, kompaktní hřídel a asi 3 kusy 2-listých rychlostních šroubů různých průměrů. Místo 8-článku AA jsem měl objednaný 10-článek sub-C.
A světe div se, ono to s tím jezdilo velmi svižně kolem 25 - 30 minut... Já jen zíral...
Ten člověk jen kouknul na plánek, zeptal se, jestli to má jezdit rychle a když jsem mu to potvrdil, tak mi řekl, že převodovka do rychlé lodi v žádném případě (autor modelu, rovněž rychlíkář, samozřejmě tvrdil opak) a doporučil mi, co tam  mám dát. A ono to fungovalo...
Tož asi tak.
Zdenek

Palec nahoru Palec dolu

25

Ahoj. Předem bych se chtěl omluvit za svou dlouhou nepřítomnost. Pracuji jako truhlář a montážník nábytku v zahraničí a poslední dobou bylo opravdu hodně práce.

Chtěl bych poděkovat všem za mnohdy vyčerpávající odpověd.
No pánové řeknu vám že v tom mam ještě větší guláš než před tim, ale to není vaše chyba. S lodí A.Flandre bych se chtěl zůčastnit Tug Towingu což sem v prvním příspěvku nezmínil. příčné pohony budou sloužit otočení lodě.

Co se týká těch regulátorů líbí se mi řešení co napsal Msob ale nastal problém s motory a až podle nich vybrat regulátory. zakládám proto na doporučení uživatele Burun nové téma v sekci POHON.

Palec nahoru Palec dolu