Téma: Turnigy 9x
Turnigy er9x + Assan + Dickie Tug + Springer
|
Diskutujte s námi nejen o lodních modelech |
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
MoNaKo DF » Elektronika » Turnigy 9x
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
Ahoj,
zdravím lodičkáře! Ač jsem taky pár plovidel postavil, vzhledem k tomu že jsem na vlastní loď pár let nesáhnul, netroufám se si se tak v současné době označovat ![]()
Vyzkoušel jsem onen kvaziproblém s vyjíždějícími servy a zdá se že to je trochu složitější. K testům jsem použil 3kanálový a osmikanálový přijímač, T9x s Er9x, kde jsem vytvořil jeden model který měl na všech kanálech identický mix, kdy byla výchylka iniciována přepínačem AIL pomocí funkce MAX na hodnotu 100%.
Druhý model měl opět na všech kanálech jeden stejný mix a sice klasickou lineární výchylku způsobovanou výchylkou kniplu výškovky.
Pro napájení jsem použil BEC napájený 2S LiPol.
Servo jsem použil ono "problematické" (ale v reálném provozu spolehlivý "držák") servo HX5010.
Vždy při zapojení přijímače byl už zapnutý vysílač (samozřejmě).
Při testech na obou přijímačích jsem NIKDY nezaznamenal, při použití žádného z obou popsaných nastavení, na žádném z kanálů, na žádném z obou přijímačů, že by servo odjelo do krajní polohy. V naprosté většině případů došlo k jeho "cuknutí", hrubě odhaduji na 10-20% výchylky.
Při zkusmém přepojování serva postupně na všechny dostupné kanály přijímače, byla situace identická, až na 2. kanál u 3k přijímače a 4. kanál u 8k přijímače, kde bylo servo k odpojení a připojení napájení přijímače netečné a nijak nereagovalo.
ALE!
Při dalším "kolečku" přepojování serva, byl netečný kanál č.3 u 3k přij. a kanál č.1 u 8k přijímače!
Tedy "netečný" kanál se přesunul a moc bych za to nedal, že to souvisí spíše s vnitřním uspořádáním přijímače a jeho obvody než s firmwarem jako takovým.
Tedy při mých testech, opakuji, nikdy nedošlo u serva HX5010 k odjetí do krajní polohy, maximálně k malému "cuknutí". Dovedu si představit, že to v určitých případech může způsobit nějaké problémy, ale teď mě konkrétně žádný nenapadá. ![]()
Neříkám SNEKu, že "máš něco špatně", jen konstatuji, že "mě to nedělá" ![]()
Brzy budu mít na přeflashování několik dalších vysílačů, tak zkusím tuto vlastnost s tímto servem i nich.
A mimochodem, mám teď doma ještě T9x s Assanem a Dx6i, u obou souprav, resp. u modelů jimi řízených, dojde při připojení přijímače, k malému "promáchnutí" VŠECH serv... ![]()
Servo HX5010 pouzivam taky bezne a mame je osazene i v elektroletu (balzovy akrobat 1,4m).
Popisovane prejeti pri zapnuti pres vymezene dorazy se mi stalo pokud byl pripojen na prepinac.
Kdyz je na kynplu tak se to nedeje a jine serva se chovaji identicky v obou situacich. Proto ne to zaujalo.
Prijmace byly china plecky hk6 a 9x8Cv2.
Jedina neprijemnost u serva byla spalena elektronika kdy bouchl kondenzator na desce a studeny spoje na dvou ze tri kabliku k servi pripajene na desce "kulickou cinu". (Proslo mi rukama cca 20ks tech serv)
Když tam mi pošli mailem příslušnou EEPROM (mail na mě máš) a já to zkusím přímo s tvým nastavením.
Chem sa opýtať skúšal niekto používať tento vysielač s modulom 40mhz a ako treba upraviť anténu resp. čo tam treba prirobiť,aby sa dala použiť vysúvacia anténa?
Vrtat se do toho nemusí, já jsem měl na mysli sám provoz na 40MHz. Ona se totiiž jednu dobu šířila zpráva že T9x s FM modulem nefunguje. Já jsem uuž dávno "gigaletec", tedy jsem to neměl jak ověřit.
A jestli tedy používání MHz modulu (případně jeho vložení do těla vysílače jako hack modul) porušuje VO a zřejmě v nějaké spec. verzi pro "RC vysílače v pásmu 40 MHz???????" sem s touto informací, bylo minimálně dobré o ní vědět, o respektování ani nemluvě ![]()
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
MoNaKo DF » Elektronika » Turnigy 9x