Re: pohon dělových věží
upravit déku pulsů mě taky napadlo, ale jak? servo je řízené mikroprocesorem
přidat k potenciometru odpory je samozřejmě taky možnost, ale které?
|
Diskutujte s námi nejen o lodních modelech |
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
MoNaKo DF » Stavba modelu » pohon dělových věží
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
upravit déku pulsů mě taky napadlo, ale jak? servo je řízené mikroprocesorem
přidat k potenciometru odpory je samozřejmě taky možnost, ale které?
Řešení s mikroprocesorem je univerzálnější, mělo by fungovat na většinu serv, ale je dražší. Podrobněji viz články Ing. Černého v RCRevue o PICAXE-08M; případně naprogramovat v assembleru PICko (levnější čip).
Řešení s rezistory je ryze individuální, musíš prostě otevřít konkrétní servo, zjistit, jaké konkrétní hodnoty rezistorů a poťáku obsahuje a zaměnit je, případně přidat nové.
Tož tak. Radek
Ja som dal na (hasičské delo) servo ozubený prevod 3:1. Je to vééééľmi rýchle. 8-( Tak som dokúpil elektronický spomaľovač serva, ale ešte som to netestoval.
ESN: bude to fungovat... neboj. Jediná podmínka je, aby poťák měl dráhu 270°. Vyskytují se totiž serva, kerá mají dráhu jenom 90° a tam by to prostě nešlo.
řešením je jedna převodovka, pod věžemi je talířová převodovka ( dříve v ručním hnětači od firmy Mechanika,v každém městě ještě je,prodávají tam náhradní díly k ETA,.. nebo se dá tato převodovka vzít z ruční vrtačky ), rozvod od centrální převodovky se řeší hřídelí na které jsou kardany,koncové spínače hlídají maximální vytočení věže, výhodou tohoto řešení je velká síla, utočí to i těžké věže.
Nic jsem nesháněl, prostě jsem zašel do GEM elektronic. Možná má něco podobného i GES elektronic, ale nevím. Jsou ve více městech. Já je mám všechny kousek od baráku.
Pozor, ten regulerátor je jednosměrný.
Jediný problém vidím v tom napájení 5 - 24V, když použité grilovací motorky jsou na jeden monočlánek. Ale po malé úpravě by to snad i bylo možné. Napájení regulátoru z 6V PB aku, a grilovací motorky napájené samostatně 1,5-3V jen přes MOSFET tranzistor proti zemi (-). Minus poly obou zdrojů musí být samosebou spojeny.
Asi by stálo za zvážení, jestli do toho raději nevrtat, já jenom reagoval na dvě slova.
Stavba je to moc hezká, takovýmto složitým nástavbám se úspěšně vyhýbám.
Hezké. K elektronice nedokážu něco zasvěcenějšího říct. Grilovací motůrky jsou však taky moje favorizované řešení, jak jsem uváděl. Kde je shánět, taky jsem něco oběhal. Mívají je (společně s dalším materiálem pro gril) různě v potřebách pro dům a zahradu, typicky v hobby marketech, ale ne všude, já je nalezl tuším v Baumaxu (a bylo to zrovna nějak začátekem zimy).
Rychlost otáčení by asi opravdu mohla být nižší. Zřejmě je napájení řešeno z pohonné baterie zatímco grilovací mototrky jsou obvykle dělány na jeden monočlánek. Napětí však lze jednoduše srazit/vyladit odporem/potenciometrem.
YAM byla technicky i technologicky nej,otáčení se mi zdá docela reálné.
Na Yamate / a aj na Musashi/ bola elevacia hlavnej 46 cm artilerie 2st/sec.
Ahoj po dlouhé době, jsem opět zavítal na forum a chtěl bych poradit.
Děla ovládám grilovacíma motorkama a potřeboval bych poradit, jaký kondenzátory na to mám napájet. Při otáčení mi začne cukat servo...
Jinak silně doporučuji, použít jinou pohonou jednotku pro děla. Měl, mám, budou stím problémy. Teť bych jednoznačně použil serva a nešetřil na tom.
Díky moc Kuba
Keramické kondenzátory 47-100nF na provozní napětí vyšší než cca 50V, jeden mezi kontakty, druhý mezi jeden kontakt a plášť motoru, třetí mezi druhý kontakt a plášť. Vývody co nejkratší, hodnota není kritická.
Pokud to nepomůže tak ještě dve tlumivky do přívodu nebo ještě líp na toroidní jádro dva vinutí opačně vinutá. Zadej googlu "odrušení motorů" a můžeš studovat.
Pokud ani to nepomůže, tak vyměnit motory...
Jsem modelář prozatím amatér, ale asi bych to řešil upravením odporového děliče v servech a kontrolou dorazů, nebo zpřevodováním normálního serva aby mělo větší rozsah. Obojí se zpomalovačem otáčení serv. Neřešil bych pak starosti jaké máš.
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
MoNaKo DF » Stavba modelu » pohon dělových věží