Téma: Stavba trupu experimenty
V poslední době jsem provedl pár experimentů s metodami stavby lodního trupu, tak bych se chtěl podělit s výsledky.
|
Diskutujte s námi nejen o lodních modelech |
Nejste přihlášen. Přihlaste se, nebo se zaregistrujte.
MoNaKo DF » Stavba modelu » Stavba trupu experimenty
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
V poslední době jsem provedl pár experimentů s metodami stavby lodního trupu, tak bych se chtěl podělit s výsledky.
Ahoj, práce je velmi pěkná, nemám co k tomu ani celkem co říci, ale jen jednu věc nechápu, proč je to tak složitě vyrobeno????Proč ta náhražka plaňky??? Chápu to asi jako starou školu, ovšem takto stavět trup je asi už opravdu stará škola... Já jsem stavěm též trup, 2,16m dlouhý a též jsem trochu experimentoval, ovšem neměl jsem zdaleka v úmyslu si práci ztížit, ale ulehčit, tak, aby trup byl co nejpřesnější, ale co nejrychleji vyroben.já bych se asi v tvém případě ohledně změn výroby zastavil u těch žeber, co máš z eps, ovšem Já bych použil toto pouze na žebra, a celou kostru, jelikož dodržet tvar bez kostry asi moc dobře nejde.
Poté bych vyplnil mezery polystyrenem a zbrousil.
Poté celou loď potáhl trhací tkaninou a až poté tkaninou asi tak 280 kepr.
Vlastě je to na našich stránkách klubu merrimack. Je tam můj popis a tento postup nedám dopustit.
Neříkám že je to dokonalé, ale zatím si myslím že jsem nic lepšího nevymyslel.
Kvalita je hezká, ale je to hrozně složité a stejný výsledek dostanu jednodušeji.
no ono jde také o pevnost a pokud se v lodích vyznáš určitě vzpomeneš na výrobu skutečných lodí metodou sendviče sklo - extruPS -sklo.
je to nejpevnější verze a zároven nejlehčí bez použití exoticismů jako uhlík či dural.
co se týče modelu na fotkách je to pěkné jen mi tam chybí právě ta vnitřní laminovaná vrstva, stejný postup jsem sem dával do galerie vlétě 2007 jako zkušební malý trup a to včetně toho lepení polyuretanovým truhlářským pěnolepem.Ten ve spárách vytvoří klínky sám i bez sešikmování planěk a celek je tak i vyztužen podélně , z čehož plyne i možnost vypustit některá nepodstatná žebra.
Merrimack:
Odpověď zní experiment. Když nic jiného, prostě jsem si chtěl techniku plaňkování aspoň jednou v životě vyzkoušet, nabrousil jsem se už dost. Nevím, zda tuto metodu někdy opravdu využiju při stavbě modelu, ale pokus ukázal, že je to proveditelné a životaschopné. Taky celkem rychlé, strávil jsem s tím pouze několik večerů, prostě srovnatelné s jinými technikami stavby, které jsem kdy zkoušel. Na rozdíl od překližky a lišt to jde s EPS pěkně od ruky, opravdu žádná velká námaha a zdržování. Nejotravnější na všem bylo řezání pásků EPS a míchání epoxidového lepidla, jinak práce odsýpá hezky rychle. Hrozné složitosti se opravdu týkají pouze klasické stavby ze dřeva. Výhoda planěk je v hezkých a přesných křivkách trupu. Při broušení jsem udělal zkušenost, že to nemusí být vždy tak snadné. Lehce se udělají hrby, vystupující žebra, místo plynulých křivek srovnání do roviny apod. Ale pokud nejsou mezery mezi žebry příliš velké a pracuje se pečlivě, jistě lze i tak zhotovit kvalitní trup. Zkoušel jsem to tak víckrát a nejspíš použiju i v budoucnosti, plaňky však mají stále co do sebe. Pokud se na výplň trupu nepoužije zrovna montážní pěna, je taky třeba počítat, že krájení polystyrenu na přesné rozměry a vlepování mezi žebra si též vyžádá určitý čas a námahu. Žádná stavební metoda není úplně jednoduchá a bez práce. Zmíněný postup stavby na vašich stránkách jsem si prohlížel. Jako stavba kopyta a následné laminování skořepiny myslím dobré a efektivní.
petr hájek:
Moje inspirace vzešla právě od těch tvých ukázek. Použití PU lepidla by bylo jistě šikovnější, akorát že mi doma zatvrdnul starý Purex a shánět nový se mi nechtělo, tak jsem to vzal komplet epoxidem. Jediná nevýhoda PU, že by se muselo delší dobu čekat na vytvrdnutí. S pětiminutovým epoxidem stačí jen napatlat, přiložit plaňku, chvilku přidržet a už to drží samo, ani nebyly třeba žádné uchytávací pomůcky. Ten trup je pouze pokusný, hotová loď z něj nebude. Kdybych takto někdy stavěl model, laminát bych zevnitř jistě dal. Alespoň při větších rozměrech. Trup na fotkách je však i se samotným vnějším laminátem pevný dost (délka cca 65 cm). Záměrem pokusu bylo postavit plaňkovaný trup z EPS. Důvod proč jsem se pustil ještě do jeho olaminování je několikerý. Jednak jsem chtěl vyzkoušet, jak moc se trup po olaminování zpevní, dále jsem si chtěl po delší době laminování opět potrénovat a dopotřebovat zbytek epoxidu. Na vnitřní laminát jsem už neměl dost chuti i epoxidu.
Experiment č. 2 - extruporová žebra (6 mm) potažená extruporem (u mně 3 mm), rádiusy vyplněné plným extruporem s následnou laminací, jsem použil už na třech lodních trupech (Pawlina, Jenis, TR ko). U Pawliny jsem odstranil pouze žebra a laminoval i zevnitř a vzniklý sendvič dal trupu neuvěřitelnou tuhost. Jen ta 3 mm obšívka dovoluje max. osovou vzdálenost žeber asi 60 mm. Jinak jeden trup (kopyto) cca. 12 - 15 hod. práce do laminace. Je pravda, že jinak to asi ani neumím.
Merrimack:
Brousitelnost žeber je věc dvousečná. Na jednu stranu se to hodí, pokud plán není přesný, či sestavení kostry dokonalé, že je možnost bezproblémového přibroušení vzniklého hrbu do hladké křivky. Na druhou stranu je to však nežádoucí, protože žebra mají představovat vodítko a oporu pro brusný nástroj, brousit se má pouze výplň kolem a vlastní žebro zůstat pokud možno netknuté. Jinak se v zápalu práce snadno probrousí nežádoucí propadlina (dle zákonů schválnosti zrovna tam kde bylo žebro v pořádku). Není třeba za každou cenu překližka, postačí i karton, jak to ukazuje SH na stavbě Granita.
Nic mi posílat nemusíš, herex mám a dělám s ním. Takže vím co píšu. Kdybys chtěl, tak Ti pošlu i vzorek ať ho máš v ruce :-)
A přibalím i kartón, ať máš i praxi a neodsuzuješ něco, co jsi nezkusil.
Tak abych si byl jistý, tak jsem to dneska vyzkoušel (Herex + PS) a je to jak rádio Jerevan.
Dotaz na Rádio Jerevan : Jde použít HEREX C70 hnědé barvy od Havla v tlouštce 3mm jako žebra mezi výplň z polystyrénu?
Odpověď: Ano, jde to použít ALE:
- při použití bílého kuličkového PS jde brousit ale velmi opatrně. Bílý PS je mírně měkčí než herex
- při použití extrudovaného PS (ten bez kuliček, homogenní, obvykle barevný) je tvrdost PS a Herexu srovnatelná a přibroušení žebra je víc než pravděpodobné
- povrch v okolí herexového žebra je po vybroušení velmi pěkný, nedochází k "vystoupení" žebra. Bohužel po přiložení šablony se zjistí, že žebro má mírně jiný rozměr.
Takže závěr pro mě - nevím, proč používat drahý materiál když stejnou službu vykoná i šablona nebo čára fixem zboku na PS (brousím až vyleze černý flek) anebo žebra z násobně levnějšího materiálu. Co se týče pevnosti kostry z herexu tak taky spíš nic než moc. Kreslí se na to blbě.
Na Hukvaldech v kroužku z Herexu stavěli pětistovky... Podle plechové šablony krájeli díly z H. nožem. Po slepení prosytili pryskyřicí. Stavba rychlá a OK.... Pak přišly závody a tu něco prasklo, tu se něco ulomilo,...problémy. A jenom proto, že nedali na něho tkaninu.
Herex je určený jako výplň pro kompozitní sendviče. Tam je vynikající. Ale jinde? Proč pořád každý používá materiály na věci na které nejsou určeny?....
Trochu mi to připomíná dvě malé deti co se hádají kdo má lepší lodičku.
Mě tu fakt příjde, že i nápady je sem na toto forum zbytečné vkládat, jelikož výsledek bude hádka,proč? No dokážu si na to odpovědět, ale to bych tu raději ani nepsal!
tady je fakt zbytečné cokoliv psát.
Merrimack:
Karton na kostru použít lze (viz. vystřihovánky), ale z pevnostních důvodů jen menší velikosti. Pokud se použije nikoli technika vyplňování předem sestavené kostry, ale postup dle SH Granita (sestavení předem vyříznutých bloků polystyrenu), nic podle mně nebrání použití i na větší trupy. Mně se s kartonem naopak pracuje velmi dobře (řezání, stříhání), žádný problém. Při broušení vydrží víc než polystyren takže úlohu žeber zastane dobře. Je to materiál snadno dostupný a laciný, akorát je třeba přemýšlet co zvládne a jaké jeho použití už je neúčelné či přímo nesmysl.
K tvému postupu nic zásadního nenamítám. Polystyren je jasný, Herex však neznám a jeho vlastnosti neřeším. Ať už je to s ním jakkoli, nejsem zrovna příznivcem exotických materiálů, dávám přednost spíš tomu co je laciné a snadno dostupné. I když ne vždy a za každou cenu (např. laminování s polyesterem či 1200 odmítám a radši si dám práci se sehnáním něčeho lepšího).
Proč by mělo být dřevo nevhodný materiál, vždyť se používá po generace. Že potřebuje na ochranu proti vodě impregnovat a laminovat je určitě nevýhoda, ale jinak není důvod ho zatracovat. Plast a laminát mají jasnou výhodu v odolnosti proti vodě, ale osobně se mi s nimi nepracuje tak dobře a tradiční materiály jako dřevo (včetně balzového) a papír mi sedí víc. Ovšem nevidím to tak vyhraněně, v praxi dávám přednost kombinaci různých dostupných materiálů.
Nemá smysl se přít, každý má své oblíbené materiály a postupy odpovídající jeho individuálním podmínkám. Nedá se univerzálně tvrdit co je nejlepší apod. Vždycky záleží za jakých podmínek a k jakému účelu.
Merrimack:
Citlivost na vodu je u dřeva jasná, ale to se dá ošetřit olaminováním. S pevností pokud vím nemají klasické dřevěné trupy problém (pokud jsou důkladně slepené) a pokud se přistoupí k olaminování, tak ani s odolností proti vodě a trvanlivostí. Co jsem se dočetl o podobných problémech, tak se to vždycky týkalo neolaminovaného dřevěného trupu. Alespoň co je mi známo.
Laminát je pokud vím velice stálý, odolný a trvanlivý, ale s plasty je to horší. Některé mohou skutečně měknout v teple, ale to může nastat leda při velkém přehřátí, třeba v parném létě v autě, jinak ne. Co je horší je jejich stárnutí. Plasty časem křehnou vlivem UV záření. Povrchová úprava a skladování v bedně bez přístupu slunečního světla proti tomu samozřejmě pomáhá.
Odolnost proti výbuchu je věc náležité pevnostní dimenzace. Dostatečně silná exploze by poškodila i laminát a naopak slabší vbuch můžou přežít i křehčí trupy.
2 m obr má pochopitelně patřičnou kinetickou energii a srážka může být nepříjemná. Opět to ale není pouze o materiálu, ale i o intenzitě kolize a patřičné dimenzaci konstrukce. Pravda že laminát jako mimořádně pevný a houževnatý materiál snese při identické tloušťce víc.
Každý používá to co umí. Je jasné, že ten kdo má třeba z práce přístup k laminovacím materiálům a technologiím to přirozeně využije i při stavbě modelů a nevidí v tom nic zvláštního. Pro jiného je to však exotika. Osobně jsem se k laminování dostal teprve před 3 roky a to jen díky ambici stavět poněkud větší a trvanlivější lodní modely, jelikož jsem pochopil, že bez laminování to nepůjde. Klasický sklolaminát je pro mně vrchol technologie a do specialit se pouštět nechci. Jediným krokem (z mého pohledu nutným a užitečným) bylo to sáhnutí po lepších laminovacích pryskyřicích, na místo tradičních náhražkových surovin s horšími vlastnostmi. Něco už jsem vyzkoušel a vím že obyčejné olaminování kopyta není nic extrémně těžkého. Potíže jsou, ale to platí pro každou techniku a dá se zlepšit praxí. Co mi ale pořád vadí, že je to taková špinavá upatlaná práce, co vyžaduje práci v dílně. Příliš se v tom nevyžívám, ale spíš omezuju na nutné případy. Z uvedeného je pochopitelné, že preferuju spíš stavbu trupu nějakou jinou metodou a s použitím materiálů, s kterými se mi lépe pracuje a následné vyrobení sendviče oboustranným olaminováním, než přímé laminování skořepiny z více vrstev tkaniny. Komu nedělá laminování žádný problém, asi není co řešit, nejlepší co může udělat. Akorát stále zůstává otázka optimální přípravy kvalitního kopyta. Tvůj postup je jedna možná cesta, jistě ale existují další.
jen na okraj poznámka ....
Né vždy je modernost a účelnost totožná s módou....příklad z praxe .....uhlíkový nosník vyvažovacích listů u mikrovrtulníku .
Originál z uhlíku vydržel jeden náraz a praskl za patřičného efektu tříštění a zapichování štěpin do měkkých tkání nedaleko stojícího ufona,(šlo o kulatinu 1mm průměru ), náhrada z klasické skelné kulatinky za 1/400 ceny se stejnou váhou a přesnotí už přežila 23 nárazů bez nejmenšího poškození....
tudíž o účelnosti používání mooooooodního uhlíku na modelařské aplikace mám nedá se říci pouze pochybnosti......:D
P.S. chápu jeho využití v aplikacích skutečnho leteckého či raketového podnikání, ale u modelu je to KRAVINA
obzvláště bez použití technologie pro jeho zpracování doporučené.....kolega jistě ví a používá je.
Stránky 1
Chcete-li přispívat, musíte se přihlásit nebo projít procesem registrace.
MoNaKo DF » Stavba modelu » Stavba trupu experimenty