1

Téma: Okénka

Přemýšlím nad znázorněním okének v lodním trupu (a nástavbách). Jde mi o válečné lodě, měřítko cca 1:100 až 1:200. Nejjednodušší je přirozeně pouze namalovat černé puntíky, i když to není zrovna ono. Jaké jsou realističtější možnosti vhodné pro dané měřítko? Slyšel jsem něco o nýtkách, podložkách pod šrouby apod. což se mi ale moc nezdá. Lépe asi navrtat do trupu dírky a zaslepit čirým epoxydem apod. ? Nebo snad ještě něco jiného?

Palec nahoru Palec dolu

2

Re: Okénka

Cabadaj 10. října 2015 zemřel. Čest jeho památce.

Palec nahoru Palec dolu

3

Palec nahoru Palec dolu

4

trubičky od balonků, od lízátek a různé jiné plastovky  pomáhají mě , rád používám trubky bovdenů , syn dostal za úkol nevyhazovat špejle o lízátek a nanuků pokud jsou v nich otvory .
probarevnou úpravu používám mosaznou spray barvu na ozdoby  kterou vystříkám do kelímku a nanáším štětcem nebo vatičkovou  tyčinkou-uchošťourem.

Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!

Palec nahoru Palec dolu

5

Takže doporučujete navrtat boky a instalovat nějaké tenkostěnné trubičky vhodných rozměrů?

Palec nahoru Palec dolu

6

Palec nahoru Palec dolu

7

Palec nahoru Palec dolu

8

Hezká sbírka :-) Za názorný obrázek taky dík. Nicméně, asi to nebude to pravé. Co jsem viděl fotky skutečných oken, připadá mi to jako jednoduchá kulatá díra do boku, žádné masivní rámy, akorát zhora taková půlkruhová stříška. Tak nějak jako je to na spodní fotce. Ten model to má podle mého mínění uděláno věrohodně a realisticky. Viděl jsem fotky různých modelů, na některých nebyla díra skrz, ale pouze vně trupu nalepená nějaké podložka apod. To mi však přišlo takové divné a nerealistické, právě kvůli silné tloušťce. Některé z tebou ukázaných podložek jsou pěkně úzké, snad by byly rozumně použitelné, jen sehnat tu správnou velikost. Jinak to asi pro realistické ztvárnění bude chtít vrtat do trupu a instalovat ty trubičky. Čehož se zrovna obávám. Jednak pracnost, když pomyslím na ty desítky okének... Jednak riziko zatékání, pokud se vše dokonale neutěsní. Váhám do čeho má pro mně smysl se pouštět. Pořádnou maketu stejně nikdy stavět nebudu a v rámci polomaketovosti se něco musí skousnout a zjednodušit. Otázka zda má smysl se s něčím piplat anebo ty okénka jednoduše namalovat, ono to zdálky bude stačit, anebo se přeci jen pokusit o něco sofistikovanějšího. Ovšem aby byl výsledek úměrný námaze a nevypadal nakonec hůř než ta namalovaná okénka.

Palec nahoru Palec dolu

9

Palec nahoru Palec dolu

10

Kluci, chvilku brouzdejte po netu......většina kruhových oken je z venčí jen díra + okapnice, tedy žádný rám není vydět.. Rám okna je zevnitř, a pak většinou na něm ještě železný poklop, = z venku hladké,na to je z vnitžku připlácnuté sklo a na to plech. A u válečných lodí mnohdy jen ten plech, takže to není jako na tom modelu, ale "kryt" je zevnitř.
Ono taky to musí jít rychle a jednoduše zavřít.....za takto udělanými okny jsem strávil 6 měsíců (první kajuta v pravo na hlavní palubě lodi Berounka).....
Takže realnější je dát ten kroužek zevnitř..........ale, záleží na předloze a na tom, nakolik realné to chci mít....takže netvrdím že neexistují okna které mají rám zvenčí....

Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....

Palec nahoru Palec dolu

11

Cabadaj:
To co ukazuješ na předposlední fotce (podložky) je fajn, ale myslím že to je vhodné spíš pro větší (méně detailní) měřítka a pro jiné typy lodí. V mém případě bych to viděl spíš na ty zasklené trubičky, ovšem bez vnějšího přesahu, jak upozorňuje RomanT. Jinak ty letované minibarely jsou úžasné :-)

RomanT:
Tak nějak. Podle fotek co jsem studoval jsem nabyl téhož dojmu, dík za potvrzení. Taky se mi příliš nezdá ta podoba zavřených okének na fotce modelu bitevní lodě. Nešlo mi na rozum jak by se ty plechové kryty zevnitř pohodlně zavíraly a kam se ztratily když se okna otevřou. Takže pokud má být realistické ztvárnění, bude třeba vytvořit v trupu jednoduché kulaté dírky bez vystupujících okrajů.

Palec nahoru Palec dolu

12

Pokud by okýnko bylo do 5 mm, zalil bych ho epoxem , ono je asi u takového množství (válečná loď) nutno počítat stím že je třeba nastříkat trup a až potom palubu, nebo prostě vymyslet harmonogram sestavení tak, aby se později neukázalo, že to nejde zamaskovat a pod, I když to nebude  maketa, vyplatí se sehnat co možná nejvíce podkladů a pak se rozhodnout nakolik se to dá/ vyplatí převést na model-pokud jsou na koně třeba nýty, je otázka jestli by při velikosti okna 5 mm naznačení mělo vůbec význam. Ale to je na vkusu každého-
praxe moje: na Naděždě/Snowberry/ jsem okna z čirého plastu/součást stavebnice/ zalepil před nátěrem-já ji nestříkal ale štětkoval/to je špatně/ dnes bych trup nastříkal a až pak vlepil okna a potom palubu-

Optimismus je jen nedostatek informací...aneb zabij bobra, zachráníš strom....

Palec nahoru Palec dolu

13

RomanT:
Hm, nejspíš tak nějak. Zkusím jak to půjde a bude vypadat. Navrtat dírky do trupu a zaslepit epoxydem. Pokud by byl problém s vrtáním a dírky nebyly hezky kulaté, trubičky to jistí.

Palec nahoru Palec dolu

14

hezky kulaté dírky se nejlépe vrtají zubařskými kulovými frézami upnutými jen ve verzatilce , případně diamantovými pilníčky po předběžném vrtnutí třeba kopinatým vrtákem o menším průměru.

Zkouším věci dělat jinak.I když si občas nas... do bot!

Palec nahoru Palec dolu

15

Palec nahoru Palec dolu

16

PeterP

Palec nahoru Palec dolu

17

Dík za cenné připomínky

Palec nahoru Palec dolu