1

Téma: Jak natřít model

Zdravím, prosím o radu jak natřít hotový model. Stavím motorovou jachtu Mistral (plánek je i zde na MoNaKo), ještě nikdy jsem žádný model lodi nestavěl a tak nevím jaký typ barvy použít, problémový je hlavně trup, protože je ve stálém kotaktu s vodou a tak nevím jakou barvu použít.
Napadlo mě že bych mohl použít dvousložkovou epoxidovou barvu, ale problém je že se vyrábí jen v bílé a šedé barvě.
Tato loď má mít trup natřen bílou barvou, čára ponoru černou a pod čárou ponoru červenou barvu. A zde je problém, jak přidat ještě další dvě barvy, které nejsou k dispozici ve formě epoxidové barvy.
Ještě mě napadlo že by trup mohl být natřen normální barvou (ne epoxidovou) a pak překryt epoxidovým lakem, jak říkám nemám s tím zkušenosti a tak prosím o radu.
Předem děkuji za odpovědi

Palec nahoru Palec dolu

2

Re: Jak natřít model

Zdravim, popravde co se tyce barveni tak to muze byt pekna alchymie, zalezi na sposte vecech, podklad, zakladova barva, ted jsem zjistil ze zalezi i na barve emajlu.

Nicmene, natrel /nastrikal/ jsem zatim dve lode a obe k me spokojenosti. Jedna /na na obrazku meho profilu/ je natrena obycejnou syntetikou, kterou jsem nasel nekde v plechovce. Tento nater je stary uz asi 15 let, a stale OK. Jen jsem musel obcas pretrit skrabance, krere se vyskytly po najeti na melcinu /moje chyba/.

Druhou lod mam nastrikanou akrylokombinancni bilou barvou uz asi rok. Nater drzi, a vypada hezky. Jen to chce trosku sikovnosti pri aplikovani barvy. Barva je docela husta a rychle zasycha, tak je nutna jista davka sikovnosti aby barva neudelala na povrchu krupicku, a zaroven se slila.

Berte toto jako tip, jak by se to dalo obarvit:-) Cekam, ze spousta lidi bude mit jiny nazor i zkusensoti. Mne se toto osvedcilo a vysledek je pro me naroky uspokojujici.

Hodne zdaru.

Nejen rychlíci: http://olaf.webz.cz

3

Ohledně barvení/natírání modelů lodí by se dala opravdu napsat kniha. Ale držme se reality. Epoxidové barvy jsou opravdu pro podmínky trvalého ponoru to nejlepší, co asi může být - ovšem v případě protikorozní ochrany opravdové "lodi ze železa". Pokud jde o modely, tak i když jsou "celou dobu ve vodě" nebo alespoň jejich ponorová část, není třeba se bát toho, že by došlo k nějakému zásadnímu problému, pokud se použije byť ta obyčejná syntetika (viz předchozí příspěvek). Pokud je stavba ze dřeva (v to počítám i balsu), většina z nás trup napustí nitro lakem nebo něčím podobným, někdo dokonce laminuje, jiný zase potahuje modelspanem a následně prolakuje. A teprve potom dojde na základování základním a/nebo plnícím nátěrem, samozřejmě po každé vrstvě broušení, a nakonec barevné řešení vrchní barvou.
Podle mě a mých skromných zkušeností jsou dostatečnou ochranou např. velmi běžně dostupné barvy ve spreji (autospreje apod.) na téměř jakékoliv bázi (v tomto sortimentu se najdou např. i základy a plniče na plasty), dnes ale hlavně na bázi akrylu.
Barevné epoxidy a polyuretany se dají sehnat (v Praze např u firmy FRAMAR v Modřanech), ale jedná se o materiály určené spíš pro průmyslové použití a minimální balení se pohybují od litru výše, ceny pak od jednoho až po více set korun za jeden litr...a to neberu v potaz dvousložkové autolaky, i když tam lze dostat i menší množství než je litr. Smysl pořizování těchto materiálů však nechávám na uvážení každého jednotlivce.
Jinak podle informací ze zahraničního tisku jsou barvy ve spreji naprosto běžně používány i ve světě. Neni tedy nutno se čehokoliv obávat...

Palec nahoru Palec dolu

4

Ještě jedna připomínka: Samozřejmě se dá základovat epoxidem (to "pro jistotu") a po jeho vytvrzení a přebroušení se může stříkat sprejem.
Tentokrát je to už opravdu všechno.

Palec nahoru Palec dolu

5

Díky za rady jak nato, alespoň mám nějaký přehled jak se to dělá, mám spíše zkušenosti s neřiditelnými modely letadel, kde se napíná jen barevné plátno, a tak s natíráním starosti nejsou.

Palec nahoru Palec dolu

6

Palec nahoru Palec dolu

7

Vážení ,odkaz ,který doporučuje Lukas je naprosto vyčepávající ,jen dodám k stříkání bílou barvou .Já zásadně používám ke stříkání kompresor a  na světlé barvy vždy více vzduchu a třeba pětkrát  ve velice slabých vrstvách protože ,bílé synt.barvy mají v sobě málo pigmentu (Balakom apod.)autospreje sice kryjí ,mají ale dosti hrubou trysku a proto dělají tzv.pomeranč.Vůbec nejlepší ,ale i nejdražší jsou akrylátové automobilové barvy .Namíchají Vám třeba 1 deci .ale  i to stojí sto padesát Kč.Takže pokud se rozhodneš pro jakoukoliv barvu ,ze všeho nedůležitější je podklad.Pokud jsi použil na obšívku překlížku ,nebo balzu ,radím Ti přeleminuj to.Návod je na předešlém odkazu.I když použiješ drahé barvy ,velice kvalitní ,budeš-li mít špatný podklad ,nebudou Ti takové barvy  nic platné Pepa

Palec nahoru Palec dolu

8

Díky všem za pomoc, díval jsem se na toho artura, je to velice zajímavý postup. No učený z nebe nespadl, tak to nějak zkusím a uvidím co z toho bude, snad se to povede  big_smile

Palec nahoru Palec dolu

9

Palec nahoru Palec dolu

10

Ahoj, přidám se s dotazem na barvení. Stavím plachetnici Mistral ze stavebnice, trup je plastový výlisek v bílé barvě. Je lepší palubu přestříknout bílou barvou, nebo ji mám nechat "plastovou"? Obávám se, aby plast časem nezměnil barvu do žluta a nemusel jsem dodatečně trup přestříkávat.

Palec nahoru Palec dolu

11

doporučuji základovou barvu na plasty  a následné přestříkání emailem syntetickým,nebo akrylátovým ,tady je třeba na kousku odzkoušet.Pokud nemáš kompresor ,je řada sprejů co plast neleptá.

Palec nahoru Palec dolu

12

Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... http://www.mo-na-ko.cz/upload/u_logo.gif

Palec nahoru Palec dolu

13

Koupil jsem základ na plasty a ten držel míň než barva ve spreji.Toť má zkušenost.

Palec nahoru Palec dolu

14

Palec nahoru Palec dolu

15

Palec nahoru Palec dolu

16

Odmastil benzínem,předtím přebrousil pod vodou.

Palec nahoru Palec dolu

17

Palec nahoru Palec dolu

18

Čo sa týka veľkého priemeru trysky na sprayoch , tie sa dajú nahradiť  aj "jemnejšími" tryskami, ktoré sa dajú kúpiť za pár korún v obchodoch pre "grafitti".
Majú tam ozaj veľký výber trysiek, ktoré sa odlišujú farbou dýzy. Treba ale pre porovnanie radšej zobrať pôvodnú trysku zo sprayu, aby tam nová tryska pasovala.
Mám to otestované - s autospraymi (Motip/Dupli) sa s jemnými tryskami dá robiť skoro ako s aibrushom.
Odporúčam však otestovať viacero priemerov, s čím sa Vám bude robiť najlepšie.
Inač pri práci so spraymi odporúčam držať sa jedného typu (akryl alebo syntetika) a podľa možnosti aj jedného výrobcu, lebo pri prekrývaní náterov akrylové spraye (najmä pri hrubšej vrstve) napádajú  tia syntetické ( ak sú ako spodná vrstva) a tie sa skrabatia.
Ja používam autospraye Motip/Dupli. Bežne ich dostať v širokej škále odtieňov, robia pekný povrch a rýchlo zasychajú. Ako podklad dávam na hrubé tmelenie (laminátu)  ľahčený dvojzložkový tmel BODY , po vybrúsení striekam striekacím  dvozložkovým tmelom Body alebo Akrylovým plničom Body v sprayi  prípadne  Plničom/Striekacím tmelom Motip/Dupli (je drahší ako Body).
Drobné detaily väčšinou  striekam airbrushom syntetickými farbami Humbrol/Revell (najradšej pololesklými).  Ale aj aj tie je dobré najprv streknúť plničom zo sprayu. Povrch sa zjednotí a farba na tom lepšie drží.

PeterP

Palec nahoru Palec dolu

19

PeterP

Palec nahoru Palec dolu

20

Koupil jsem Body Plasto Fix jako základ na plast a na něj stříknu spray Prima. Až to vyzkouším, tak napíší, jak to dopadlo. Děkuji vám všem za rady. Mirek

Palec nahoru Palec dolu

21

Palec nahoru Palec dolu

22

Palec nahoru Palec dolu

23

Cobra možná někdy bejvávala dobrá..... http://www.mo-na-ko.cz/upload/u_logo.gif

Palec nahoru Palec dolu

24

A co jarová voda přátelé.

Severan

Palec nahoru Palec dolu

25

Já používám Isopropylalkohol, v práci ho mám na čištění hlav u Betacamu.

Palec nahoru Palec dolu