I já jsem začátečník a nedávno jsem taky poprvé pláňkoval. A tak se pokusím shrnout všechny rady co jsem zde dostal. Pláňky nejdřív namočíš aby trochu změkli. Pak je ohýbáš. Na to si můžeš koupit speciální ohýbačku. Usnadní ti spoustu práce, ale pokud zrovna na ni nemáš tak se to dá i ohýbat o starší žehličku, podomácku vyrobenou ohýbačku, nebo třeba hrnec o vhodném průměru jako já. Pak pláňku Přichytíš na své místo na trupu aby držela tvar a necháš ji do druhého dne vyschnout. Když je dokonale vyschlá tak ji přilepíš na své místo. Lepit můžeš buď herkulesem, nebo dvousložkovým epoxidem. Já osobně jsem lepil herkulesem, protože jsem trup potom zevnitř kvuli pevnosti vylaminátoval. Pokud stavíš větší loď laminátování je dobrá věc kvůli pevnosti trupu. Tkaninu to chce tak 80 či 110g a čím laminovat se dozvíš v mém dotazu PROČ EPOXI 1200. Pak trup samozřejmě vytmelíš a zbrousíš.
Pro začátečníky je taky vhodnej trup s dvojitým pláňkováním. Menší nedokonalosti při tom prvním pak totiž můžeš napravit tím druhým.
Pokud jde o konkrétnější rady tak tu jsou mnohem povolanější lidi.
Hodně štěstí při stavbě a ať je z toho krásný model:)
Dokončeno: H.M.S. Victory; La Real